Sarkozy: Luxemburčania by si mali Rómov vziať k sebe domov

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zaútočil na členku Európskej komisie, ktorá skritizovala politiku vysťahovávania Rómov. Odkázal jej, nech si príslušníkov tohto etnika zoberie do svojho rodného Luxemburska.

15.09.2010 10:19 , aktualizované: 17:07
protest, francúzsko, rómovia, sarkózy Foto:
Proti vysťahovaniu Rómov z Francúzska sa už viedlo niekoľko demonštrácii.
debata (51)

Reagoval tým na ostré slová Viviane Redingovej, podľa ktorej sa vláda v Paríži správa voči Rómom „hanebne“.

„Povedal, že sa len riadil európskymi reguláciami a francúzskymi zákonmi. Francúzsko je v tejto veci bezúhonné, ale ak si ich chcú Luxemburčania vziať domov, nemá s tým žiadny problém,“ citoval Sarkozyho slová senátor Bruno Sido z prezidentovej strany Únia za ľudové hnutie (UMP). „Povedal tiež, že naša politika je správna a vysvetlí ju zajtra (vo štvrtok). Je škandalózne, že Európa takto reaguje na kroky, ktoré robí Francúzsko,“ dodal Sido v narážke na Sarkozyho štvrtkovú cestu do Bruselu, kde sa zúčastní na neformálnom summite EÚ.

Prezident reagoval na utorkové Redingovej slová, ktorá má v Európskej komisii na starosti rezort spravodlivosti. „Osobne som pobúrená situáciou vo Francúzsku, ktorá vytvára dojem, že ľudia sú deportovaní z členskej krajiny Európskej únie len na základe ich príslušnosti k určitej etnickej menšine. Myslela som si, že takéto niečo už po druhej svetovej vojne neuvidím,“ vyhlásila a dodala: „Čo je veľa, to je veľa!“ Komisárka tým reagovala na opatrenia Sarkozyho vlády, ktorá začala v posledných týždňoch tvrdý boj proti rómskym imigrantom.

Francúzsky štátny tajomník pre európske záležitosti Pierre Lellouche zas označil slová eurokomisárky za „nevhodné pochybenie“. Takto podľa Lellouche nemožno hovoriť na adresu takého štátu, ako je Francúzsko. „Podobné pochybenie je nevhodné. Trpezlivosť má svoje hranice,“ reagoval Lellouche na slová komisárky pre spravodlivosť, základné práva a občianstvo.

V dôsledku júlových zrážok medzi Rómami a políciou sa francúzsky prezident na adresu rómskej menšiny vyjadril, že predstavuje bezpečnostný problém a prisľúbil odstránenie 300 ilegálnych táborov imigrantov a vykázanie všetkých, ktorí porušujú zákony Francúzska. Od 28. júla už úrady vyhostili z krajiny asi tisícku Rómov.

51 debata chyba