Čierna nedeľa pre Poľsko, východne od Berlína zažilo svoj Gospič

Trinásť ľudí zahynulo pri kolízii poľského autobusu s osobným vozidlom na juhovýchode berlínskeho diaľničného okruhu. Všetci mŕtvi boli pasažieri autobusu, poslednou obeťou je muž, ktorý podľahol ťažkým zraneniam v nemocnici. Pri nehode bolo zranených 38 ľudí, z toho niekoľko vážne. Autobus s dvoma vodičmi a 47 cestujúcimi smeroval zo Španielska do mesta Zlocieniec na severozápade Poľska.

26.09.2010 14:35 , aktualizované: 21:28
nehoda, bus, Nemecko, Poliaci Foto: ,
Vrak poľského autobusu po nehode na diaľnici pri nemeckom Schönefelde.
debata (1)

Hovorca polície z Frankfurtu nad Odrou Peter Salender informoval, že poľský autobus sa snažil na diaľničnom okruhu pri križovatke Schönefelder Kreuz vyhnúť stretu s mercedesom, ktorý na okruh prichádzal z diaľnice A113. Pri uhýbacom manévri autobus narazil do mostného piliera. Nehoda sa stala okolo 10:00 SELČ.

Tridsaťsedemročná vodička mercedesu je podľa AP medzi vážne zranenými, muž na mieste spolujazdca vyviazol bez zranení, tretí člen posádky bol zranený len ľahko.

Prvé správy hovorili, že väčšinu cestujúcich tvorili mladiství, polícia to ale nepotvrdila. Havarovaným autobusom sa totiž z dovolenky vracali rodiny zamestnancov lesníckej firmy, uviedla na svojom webe poľská televízia TVN24. Podobné výlety spoločnosť organizuje každé dva roky.

Tusk prišiel, Merkelová vyjadrila sústrasť

Na miesto nešťastia večer prišli poľský premiér Donald Tusk a ministerka zdravotníctva Ewa Kopaczová. Obaja tiež navštívili zranených, ktorí sú v niekoľkých berlínskych nemocniciach. Hovorca poľskej vlády Pawek Gras povedal, že premiér s ministerkou v Berlíne zostanú tak dlho, ako bude potrebné.

Súcit s pozostalými krátko po nehode vyjadrila nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorá sa s Tuskom telefonicky spojila ešte pred jeho odletom do Berlína. „Poliaci smútia, my smútime s nimi,“ vyhlásil nemecký minister zahraničia Guido Westerwelle.

Miesto tragédie navštívil aj brandenburský premiér Matthias Platzeck, ktorý potom odišiel na poľské veľvyslanectvo. Nehodu označil za to najhoršie, čo doposiaľ Brandenbursko zažilo.

„Je to strašné. Mŕtvi na ceste, mŕtvi v autobuse, všetci ostatní zranení,“ povedal kňaz Klaus Scholz, ktorý bol na mieste nehody desať minút po náraze. Citujú ho viaceré nemecké médiá.

Do záchrannej akcie bolo nasadených okolo 300 ľudí. Na mieste nehody postavili provizórne stany, v ktorých zdravotníci ošetrovali zranených. Ťažké prípady prepravili do nemocníc v Berlíne a Brandenbursku vrtuľníky.

Úrady podľa serveru welt.de identifikovali desať mŕtvych, vo všetkých prípadoch sa jednalo o poľských občanov. Ich rodiny už informovali. Prevádzka na diaľnici A10 bola niekoľko hodín uzavretá. Na mieste sa vytvorili niekoľkokilometrové kolóny.

Poľské ministerstvo obrany dalo na prepravu zranených do vlasti k dispozícii transportné lietadlo CASA. Do Berlína tiež odišiel náhradný autobus.

Podobná tragédia zasiahla pred dvomi rokmi aj Slovensko. Autobus s turistami z Košíc 7. septembra 2008 narazil v Chorvátsku na diaľnici medzi Záhrebom a Splitom pri meste Gospič do mostného piliera. Nehoda si vyžiadala 14 obetí a 30 zranených.

Poľský autobus sa na diaľnici pri Berlíne...
Záchranári nakladajú do vrtuľníka zranených...
+1Vrak poľského autobusu po nehode na diaľnici...
Externé odkazy
1 debata chyba