Bulharsko poukázalo na rómsku kriminalitu, Brusel sa búri

Európska komisia v pondelok vyjadrila nesúhlas s mediálnymi vyjadreniami bulharského ministra vnútra Cvetana Cvetanova, ktorý poukázal na kriminalitu rómskeho etnika. Stalo sa tak v pondelok počas jeho prítomnosti v Bruseli, kam prišiel na diskusiu o problémoch tejto menšiny.

27.09.2010 23:04
debata (7)

Ku kontroverzii prichádza krátko po summite lídrov krajín EÚ poznačenom spormi, ktorých jadrom bolo kontroverzné rozhodnutie Francúzska vyhostiť neprispôsobivých Rómov do krajiny ich pôvodu. Ako v pondelok na adresu Cvetanova povedala hovorkyňa Európskej komisie Pia Ahrenkildeová, jeho vyjadrenia sú neprijateľné.

Cvetanov pre bulharský denník povedal, že rómsky problém si žiada „vážnu analýzu, keďže táto komunita je inkubátorom, kde sa produkuje zločin“. Podľa jeho názoru sa tieto problémy dajú riešiť tak, že finančná pomoc zo strany únie určená na pomoc Rómom pôjde priamo vládam a nie mimovládnym organizáciám. Bulharský minister poukázal na to, že za posledných 20 rokov nenastal „žiadny“ pokrok, a to aj napriek množstvu investovaných peňazí. Vidíme iba ako rómski lídri žijú v „prepychových palácoch“, kým getá sa stále zväčšujú, uviedol Cvetanov.

7 debata chyba