India nasadila do pohotovosti 200 tisíc vojakov pre spor o mešitu

Indická vláda rozmiestnila vo štvrtok na severe krajiny približne 200 000 vojakov. Naí Dillí sa totiž obáva prípadných nepokojov medzi moslimami a hinduistami, ktoré by mohli vypuknúť po vyhlásení rozsudku v náboženskom spore o mešitu v meste Ajódhjá v štáte Uttarpradéš.

30.09.2010 11:54
India, mapa Foto:
Mapa indických zväzových štátov.
debata

V oblasti hliadkujú vrtuľníky a všetky ozbrojené sily sú v pohotovosti. Napriek tomu, že vláda opakovane vyzvala obyvateľstvo na zachovanie pokoja, verdikt môže vyvolať násilnosti. Zo sudcov, ktorí o spore rozhodujú, sú dvaja hinduisti a jeden moslim, Informuje o tom server britskej BBC.

Indický najvyšší súd by mal vo štvrtok v meste Lucknow štátu Uttarpradéš o 15.50 miestneho času (12.20 SELČ) zverejniť rozhodnutie o tom komu patrí pôda, na ktorej stojí mešita už od 16. storočia. Nárok na pôdu si však robia ako moslimovia, tak hinduisti. Tí prehlasujú, že na mieste v minulosti stál hinduistický chrám, kde sa narodil boh Ráma.

Moslimovia ho údajne v 16. storočí zbúrali a postavili tam mešitu, tú ale v roku 1992 hinduisti zvalili. Spor o mešitu vtedy vyústil do najhoršieho náboženského násilia medzi hinduistami a moslimami od rozdelenia Indie v roku 1947. O život vtedy prišlo vyše 2000 ľudí.

debata chyba