Kal má už sedem mŕtvych, zabíja ďalej

Ani po piatich dňoch si ekologická katastrofa neprestáva brať obete. Počet ľudí, ktorých zabil červený kal v obciach nad Balatonom, sa takmer zdvojnásobil. V nemocnici vo Veszpréme ráno skonal dôchodca hospitalizovaný po pondelňajšom nešťastí.

08.10.2010 19:48
Maďarsko, Červený kal, katastrofa, Ajka Foto:
Požiarnici v ochranných odevoch vypratávajú dom zaplavený toxickým červeným kalom.
debata

Popoludní na okraji mestečka Derecser, ktoré spolu so susednou dedinou Kolontár spláchla chemická cunami, sa našlo telo šiestej obete, a podvečer aj siedme. Záchranári pokračujú v pátraní po poslednom nezvestnom. Lekári zase stále bojujú o životy desiatich ťažko ranených.

Piata obeť nepodľahla komplikáciám spojeným s chemickými popáleninami, ktoré utrpel takmer každý zo 150 zranených. „Osemdesiatje­denročného muža sme po úniku kalu hospitalizovali podchladeného, žieravina mu nespôsobila popáleniny,“ povedal pre Inforádió riaditeľ veszprémskej nemocnice Jenő Rácz. „Mal vážne choré obličky a príčinou smrti bolo podchladenie,“ do­dal.

Maďarské médiá pripravujú verejnosť na to, že počet obetí sa na siedmich nezastaví. „Je dôvod obávať sa, že toto číslo ešte vzrastie,“ napísal portál denníka Népszabadság. Vysoko zásaditý kal, takmer lúh, ktorý u postihnutých spôsobil popáleniny, je zákernejšou žieravinou ako kyselina, upozorňujú lekári. Stav mnohých pacientov sa preto podľa nich bude ešte komplikovať. Kriticky sa v piatok priťažilo staršiemu mužovi, hospitalizovanému v Győri s popáleninami na sedemdesiatich percentách povrchu tela, u ktorého sa prejavili príznaky otravy, informoval Népszabadság.

Medzi prvými štyrmi obeťami bolo poldruharočné dievčatko, tridsaťpäťročný muž, jeden starček a jedna starenka. Všetci sa utopili v Kolontári. Aj nezvestní pochádzali z tejto obce, ktorú ako prvú zaliala toxická lavína. Pátranie komplikujú miestami až meter hlboké priehlbiny plné hustého červeného blata, ktoré záchranári sondujú dlhými kovovými tyčami. V snahe nájsť posledných nezvestných v piatok vypustili aj kolontársky rybník.

V postihnutej oblasti naplno pokračuje odstraňovanie škôd. Úrady v piatok zní­žili odhady úniku červeného kalu z nádrže hlinikárne z jedného milióna kubíkov na približne sedemstotisíc. Aj tak je to stále obrovské množstvo, porovnateľné s objemom ropy, ktorá tento rok po úniku z poškodeného vrtu zamorila vody Mexického zálivu. Napriek prácnemu zachytávaniu a odvážaniu červeného kalu sa rozloha zasiahnutého územia podľa piatkovej oficiálnej informácie rozšírila už na vyše tisíc hektárov.

S odstraňovaním následkov ekologickej katastrofy sa chystajú pomôcť aj slovenskí záchranári. Do postihnutej oblasti ich smerujú takmer tri stovky. Dvestopäťdesiat dobrovoľných požiarnikov, ktorí si so sebou berú vlastné náradie, bude dnes vypomáhať pri likvidácii kalu. Ďalšia 25-členná skupina záchranárov sa zapojí do dezinfekčných prác a v teréne zostane, kým o jej pomoc bude záujem.

Povzbudzujúcu správu Maďarskej akadémie vied, podľa ktorej uniknutý červený kal obsahuje menej škodlivín, ako sa pôvodne rátalo, v piatok ekológovia spochybnili. Organizácia Greenpeace na základe vlastných meraní varovala, že kal obsahuje nebezpečne vysoké hodnoty jedovatého arzénu a ortuti, o ktorých sa analýza akadémie nezmieňovala. Tá iba tvrdila, že rádioaktivita kalu nepresahuje normu, obsah ťažkých kovov v ňom sa nepribližuje k hraničným hodnotám nebezpečným pre zdravie a olova obsahuje menej ako bežná pôda.

Červený kal zalial dve maďarské obce.
Maďarskí vojaci čistia záhradu v maďarskej obci...
+22Požiarnici v ochranných odevoch vypratávajú dom...
debata chyba