Polícia zadržala riaditeľa hlinikárne, zo skládky ktorej unikol kal

Maďarská polícia zadržala generálneho riaditeľa spoločnosti MAL Rt. v Ajke, ktorá je vlastníkom skládky, odkiaľ unikol pred týždňom nebezpečný červený kal. Oznámil to v Budapešti vo svojom prejave v parlamente maďarský premiér Viktor Orbán, podľa ktorého polícia iniciuje uvalenie vyšetrovacej väzby na riaditeľa.

11.10.2010 14:18
kal, Ajka, Devecser Foto:
Na leteckej snímke pohľad na pretrhnutú hrádzu skládky s červeným toxickým kalom z hlinikárne pri Ajke.
debata (1)

Premiér oznámil, že vláda predložila zákonodarnému zboru návrh na zriadenie postu splnomocnenca pre katastrofy, ktorý by prevzal štátny dohľad nad riadením spoločnosti, nad jej majetkom a nad vyšetrovaním minulotýždňovej katastrofy.

Orbán povedal, že ide o najvážnejšiu ekologickú katastrofu v Maďarsku a zdôraznil, že nejde o prírodnú katastrofu, ale o katastrofu spôsobenú ľuďmi. Dodal, že postihnutých katastrofou treba čo najskôr odškodniť a že odškodnenie nemôže ísť z verejných zdrojov zo štátneho rozpočtu. Škody by mali uhradiť tí, ktorí ju spôsobili, konštatoval.

Podľa jeho slov treba zabezpečiť, aby ľudia v podniku neprišli o prácu a treba obnoviť bezpečnú výrobu v hlinikárni. Ďalej treba zabrániť ďalším škodám v životnom prostredí, treba preveriť bezpečnosť ostatných skládok, treba zistiť, kto je zodpovedný za katastrofu.

Maďarská hlinikáreň MAL Rt. v Ajke je súkromným výrobným a obchodným podnikom. Sprivatizovali ho v roku 1995, keď Budapešť začala po páde komunizmu v roku 1989 rozpredávať štátny majetok.
V krajine jej patria tri závody, vrátane Ajkai Timfoldgyar, kde došlo v pondelok k pretrhnutie hrádze na odkalisku.

Firma najviac podniká v Európe. Asi 75 percent svojej produkcie vyváža do západnej Európy.
MAL-u patria aj akcie v hlinikárňach v Bosne, Slovinsku a v Rumunsku. Má pracovisko aj v nemeckom Düsseldorfe, kde jeho obchodné zastúpenie ponúka odberateľom výrobky firmy.

Na rozdiel od mnohých maďarských predstaviteľov vedenie MAL-u tvrdí, že ide o prírodnú katastrofu.
Martin Rümmelein, ktorý je šéfom manažmentu, tvrdí, že celá firma patrí maďarským vlastníkom. Jej sídlom je Ajka.

V pondelok 4. októbra po pretrhnutí hrádze pri západomaďarskej Ajke vo Veszprémskej župe uniklo približne milión kubických metrov červeného kalu, ktorý je odpadom pri výrobe oxidu hlinitého suroviny na výrobu hliníka. Vláda v utorok 5. októbra vyhlásila stav ohrozenia v župách Veszprém, Györ-Moson-Sopron a Vas. Pri tragédii, ktorú označili maďarské úrady za ekologickú katastrofu, zahynulo podľa aktuálnych údajov už sedem ľudí, 150 bolo zranených.

Hlinikáreň MAL čelí pokute 73 miliónov eur

Maďarská hlinikáreň MAL v Ajke, z nádrže ktorej vytieklo skoro milión kubických metrov toxického kalu, čelí pokute až 73 miliónov eur. Novinárom to v pondelok povedal maďarský štátny tajomník pre životné prostredie Zoltán Illés. Zatiaľ nie je podľa Illésa isté, či spoločnosť preťažila odkalovaciu nádrž, ak však áno, ide o nelegálne skladovanie odpadu, čo je v Maďarsku zločin. Maďarská vláda si myslí, že finančnú zodpovednosť za haváriu musí prevziať firma MAL a jej vedenie. Napáchané škody predstavujú podľa Illésa odhadom 73 miliónov eur.

1 debata chyba