Na Ukrajine zahynulo v autobuse až 42 ľudí, v Poľsku ďalších 18

Štyridsaťdva ľudí prišlo o život pri zrážke posunovacej elektrickej lokomotívy s linkovým autobusom pri meste Marganec na juhovýchode Ukrajiny. Podľa ukrajinskej agentúry Unian z miesta nešťastia previezli do nemocnice 8 ťažko zranených ľudí. Stav niekoľkých z nich je kritický.

12.10.2010 08:20 , aktualizované: 12:06
Autobus, havária, Ukrajina Foto:
Ukrajinci v autobuse nemali žiadnu šancu. Rušen ich tlačil pred sebou až 300 metrov.
debata (2)

Podľa správy vyšetrovateľov autobus idúci na linke z Marganca do Nikopolu pred železničným prejazdom na pokyn svetelného a zvukového výstražného zariadenia zastavil. Tesne predtým, ako na prejazd vošla lokomotíva, sa však z nevysvetliteľných príčin znovu rozbehol a pri radení na vyšší stupeň mu priamo na koľajniciach zhasol motor. Lokomotíva po zrážke tlačila autobus pred sebou asi tristo metrov.

Polícia oznámila, že viditeľnosť na mieste nehody presahovala 700 metrov a signalizačné zariadenie fungovalo normálne. Do čela výboru pre vyšetrovanie nehody bol vymenovaný prvý vicepremiér Andrij Kljujev. Prezident Viktor Janukovyč, ktorý je zhodou okolností na návšteve v neďalekom Dnepropetrovsku, chce podľa ukrajinských médií vyhlásiť v krajine štátny smútok.

V Poľsku pri nehode mikrobusu zahynulo 18 ľudí

Osemnásť ľudí ráno zahynulo v strednom Poľsku po zrážke dodávky s nákladným automobilom. Podľa polície nebola dodávka prispôsobená na prepravu ľudí.

Nehoda sa stala pri lokalite Nowe Miasto nad Pilica. Minibus Volkswagen Transporter, ktorým cestovalo pravdepodobne osemnásť ľudí, sa čelne zrazil s nákladným autom. Zrejme išlo o sezónnych robotníkov, ktorí išli zbierať jablká. Medzi mŕtvymi je štrnásť mužov a štyri ženy. Väčšina z nich žila v mestečku Drzewnica, vzdialenom asi dvadsať kilometrov od miesta nehody.

Šestnásť ľudí zahynulo na mieste, ďalší dvaja zomreli po prevoze do nemocnice. Polícia vyšetruje, ako k nešťastiu došlo. Vodič nákladného auta utrpel ľahké zranenie a testy nedokázali, že by za volantom sedel pod vplyvom alkoholu.

Podľa mazovského vojvodu Jacka Kozlowského bolo v dodávke len šesť sedadiel. Ostatní ľudia sedeli na podlahe auta alebo na debničkách. V zadnej časti vozidla neboli okná.

„Ten pohľad bol strašný, plno krvi,“ popísal miesto nehody Kaczmarek. Podľa policajného riaditeľa Matejuka k nehode zrejme došlo, keď sa vodič dodávky snažil predbehnúť vozidlo pred ním. Vošiel do protiidúceho kruhu a čelne narazil do nákladného auta a doslova sa do neho vkliesnil. Na mieste nešťastia ráno bola navyše hustá hmla, kvôli ktorej nemohol pristáť ani vrtuľník rýchlej zdravotnej pomoci.

Na miesto tragédie došli aj policajní psychológovia, aby pomohli príbuzným obetí. Prišiel tam aj minister vnútra Jerzy Miller a mazovský vojvoda Kozlowski. Mnoho poľských dopravcov nedodržiava bezpečnostné predpisy. Po poľských cestách tak často jazdia mikrobusy, ktoré nie sú vybavené bezpečnostnými pásmi. Vodiči tiež zvyknú dovoliť nastúpiť oveľa viac cestujúcim, ako je povolené.

Najtragickejšia dopravná nehoda v Poľsku za posledné roky sa stala v máji 1994 neďaleko Gdanska. Preplnenému autobusu praskla pneumatika a narazil do stromu. Zahynulo vtedy 32 ľudí.

V septembri sa poľský autobus na diaľnici neďaleko Berlína zrazil s osobným autom. Nehodu neprežilo štrnásť Poliakov.

Miesto tragédie v Poľsku, kde po zrážke s...
Záchranári zakrývajú telá poľských obetí.
+6Polícia ohradila miesto nehody plachtou.
2 debata chyba