Tymošenková: Chcú ma dostať za mreže

Majú nás na muške. Celé moje najbližšie okolie, mojich spolupracovníkov vrátane mňa, posťažovala si nie prvý raz Julia Tymošenková, líderka ukrajinskej strany Vlasť, niekdajšia kráľovná tzv. oranžovej revolúcie a dnes jedna z najzarytejších opozičných politikov.

13.10.2010 18:20
debata (3)

„SBU (tajná služba – pozn. red.) dostala úlohu dostať ma za mreže do apríla 2011,“ povedala Julia v rozhovore pre nemecký denník Frankfurter Allgemeine. Nepretržite ju vraj sleduje posádka neznámeho vozidla. Jeho ešpézetka sa podľa Tymošenkovej nedá nájsť v oficiálnom zozname zaregistrovaných vozidiel. „Som presvedčená, že odpočúvajú aj naše rozhovory cez mobilné telefóny,“ dodala opozičná líderka. Ľudia prezidenta Viktora Janukovyča ju však vraj napriek tomu nezastrašia. „Môžem bojovať zo svojím strachom. Ostanem v krajine a nikdy neutečiem do zahraničia,“ dodala.

Ako príklad zastrašovania uviedla Tymošenková prípad dvoch jej spolupracovníkov – niekdajšieho šéfa Colnej správy Anatolija Makarenka a námestníka koncernu Naftogaz Ukraina Igora Didenka. „Už sto dní ich držia za mrežami. Je to jasné porušenie zákona. Ide o súčasť útoku proti našej strane. Obaja zadržaní sú členmi nášho vedenia,“ vyžalovala sa Tymošenková nemeckému denníku.

Na reakciu z vládnych kruhov nebolo treba dlho čakať. Za všetkých to „vybavil“ sám šéf SBU Valerij Choroškovskij. „Neviem o žiadnom prenasledovaní Tymošenkovej ani jej najbližších spolupracovníkov. Viem však, že bojujeme s korupciou a, žiaľ, minulá vláda urobila množstvo chýb. Mnohé jej kroky boli v rozpore zo zákonom, a preto ich vyšetrujeme,“ vyhlásil pre denník Ukrajinskaja pravda.

V súvislosti s Makarenkom a Didenkom pripomenul, že obaja neboli členmi Tymošenkovej strany. Aspoň tak sa to javí k dnešnému dňu. „Budeme pokračovať v práci a neprestaneme iba preto, lebo pani Tymošenková si myslí, že cestou vyšetrovania na ňu tlačíme,“ povedal Choroškovskij. Podľa neho tajná služba nemá „na muške“ ani zďaleka len Tymošenkovej ľudí. „Doteraz SBU obvinila za podozrenie z korupcie asi 1 500 úradníkov, ktorí nepatria k Tymošenkovej. A napriek tomu sa v iných stranách nesťažujú na nejaký tlak,“ dodal šéf tajnej služby.

Nie je to prvý raz, čo sa Tymošenková obáva o svoj osud i budúcnosť svojich spolupracovníkov. Napríklad už v polovici septembra vyhlásila, že jej zatelefonoval neznámy muž a povedal jej, že ukrajinské orgány „nepripustia, aby beztrestne očierňovala Viktora Fiodoroviča“ (Janukovyča). „Povedal mi aj to, že budem dáviť krv,“ vyhlásila vtedy Tymošenková.

Podľa viacerých ukrajinských pozorovateľov ide zo strany opozičnej političky najskôr o snahu upútať pozornosť a pomôcť tak zvýšiť stále klesajúcu popularitu. Využila na to napríklad aj nové nariadenie z dielne vlády terajšieho premiéra Mykolu Azarova, ktoré upravuje obliekanie ministrov počas rokovania kabinetu. Podľa nariadenia musia ministri chodiť na pravidelné rokovania kabinetu prevažne v sivom alebo tmavomodrom obleku a nesmú mať na sebe rovnaký oblek dva dni za sebou. Ženy by mali nosiť konzervatívny kostým, topánky na nízkych opätkoch a vyhnúť by sa mali výraznému líčeniu či šperkom.

Tymošenková nariadenie vníma ako reakciu na „časy jej vlády“. Azarovova predchodkyňa je totiž známa svojím výstredným štýlom. Pred novinármi sa vysmiala úsiliu kabinetu vyhnúť sa poburovaniu verejnosti, ktorá len ťažko akceptovala Tymošenkovej luxusné oblečenie. Tá svoj štýl nezmenila ani po tom, čo na postsovietsku krajinu tvrdo doľahli dosahy svetovej ekonomickej krízy. „Ide o smiešnu iniciatívu, ktorá by zabránila napríklad anglickej kráľovnej alebo (líbyjskému lídrovi Muammarovi) Kaddáfímu zúčastniť sa na rokovaní ukrajinskej vlády,“ tlmočila s poriadnou dávkou zveličenia „plynárenská kráľovná“. Tak dodnes niektorí volajú Tymošenkovoú v narážke na jej kontroverzné „podnikanie“ pri obchodovaní s ruským plynom ako riaditeľky najväčšej súkromnej spoločnosti, ktorá dovážala ruský plyn na Ukrajinu. Vďaka tomu sa zaradila k najbohatším oligarchom v krajine.

3 debata chyba