Vznik ČSR je pre mnohých len sviatkom bez hlbšieho významu

České oslavy 92. výročia vzniku samostatnej Československej republiky vyvrcholia večer slávnostným večerom a udeľovaním štátnych vyznamenaní vo Vladislavskej sále na Pražskom hrade.

28.10.2010 15:29 , aktualizované: 21:39
Klaus, Československo, výročie Foto:
Prezident Václav Klaus sa zúčastnil na pietnom akte pred Národným pamätníkom v Prahe na Vítkove a pripomenul si 92. výročie založenia samostatného Československa.
debata (18)

Sériu podujatí odštartoval pietny akt na pražskom Vítkove, kde prezident ČR Václav Klaus za účasti najvyšších ústavných činiteľov a predstaviteľov armády, vojnových veteránov a bývalých politických väzňov položil pred Národným pamätníkom veniec. Prítomní si minútou ticha uctili pamiatku tých, ktorí padli v boji za samostatné Československo.

Rečníci hovorili o slobode a demokracii

Politici, účastníci odboja a ďalší ľudia si tradične pripomenuli výročie založenia samostatného československého štátu v panteóne Národného múzea. Išlo o ďalšiu z radu oficiálnych akcií k štátnemu sviatku. V prejavoch rečníkov často zneli slová sloboda a demokracia a výzvy k uchovaniu historickej pamäti. Niektorí ale tiež poukazovali na to, že sa dejiny v súčasnosti vraj dezinterpretujú.

„Musíme ochraňovať historickú pravdu,“ zdôraznila predsedkyňa Českého zväzu bojovníkov za slobodu Anděla Dvořáková a kritizovala televízne relácie, ktoré podľa nej znevažujú štátnosť. „Naša politická scéna zostala voči týmto excesom pokojná,“ sťažovala si predsedkyňa zväzu. Bez národnej hrdosti podľa nej stráca každý národ svoju identitu.

O údajnej dezinterpretácii dejín hovoril aj europoslanec ODS Jan Zahradil, ktorý poznamenal, že ide zrejme o módu. O pobelohorskej dobe sa hovorí, že to nebola doba temna a v Rakúsko-Uhorsku sa Čechom darilo dobre. Podobné výklady a tiež to, že sa nehovorí o genocíde, ktorú páchali nacisti, ale o odsune Nemcov, Zahradil označil za históriu obrátenú naruby. „Nie je možné o tom mlčať,“ zdôraznil.

Pred neznalosťou dejín varoval predseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS). „Pre mnoho občanov je štátny sviatok deň voľna bez hlbšieho významu,“ uviedol. Predsedkyňa snemovne Miroslava Němcová (ODS) nepriamo porovnávala prvú republiku s poslednými dvoma desaťročiami obnovenej demokracie v krajine. „Je dobrý dôvod k pozitívnemu videniu,“ uvedla.

Na zhromaždení zaznela slovenská a česká hymna a taktiež husitský chorál.

Český prezident večer vyznamenal 22 osobností. Najvyššie štátne vyznamenanie, Rad Bieleho leva prepožičal veteránom druhej svetovej vojny Emil Bock, Márii Ljalkové-Lastoveckej a Jánovi Plovajkovi. Rád vojenskej skupiny dostali za zásluhy pri obrane štátu a bojovej činnosti.

Medzi ocenenými sú aj riaditeľ Národnej galérie Milan Knížák, hokejista Jaromír Jágr, herečka Hana Maciuchová, básnik Karel Šiktanc a programová riaditeľka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. Obdržali Medailu za zásluhy.

Radičová a Nečas: Napriek rozdeleniu oceňujeme projekt spoločného štátu

Vznik Československa ocenili v spoločnom vyhlásení šéfovia vlád Slovenska i Česka. „Oba národy vo svojej histórii prešli mnohými skúškami za cenu ľudských obetí a kompromisov, ale vždy vo vzájomnom rešpekte a úcte k tradícii, ktorá sa začala 28. októbra 1918 a ktorá trvá dodnes,“ píše sa vo vyhlásení premiérky Ivety Radičovej a českého predsedu vlády Petra Nečasa, ktoré zaslal Úrad vlády.

„Je to už 92 rokov, čo Slováci a Česi na troskách monarchie veľmi ťažko, ale spoločne vytvorili prvý demokratický štát. Bola to republika, ktorá rezonovala v celej Európe, patrila k tým úspešným,“ pripomenula Radičová na spoločnom brífingu oboch premiérov v Bruseli, kde sa zúčastňujú na jesennom summite Európskej únie (EÚ). Pod podobu spoločného štátu sa podľa nej podpísali také výrazné osobnosti ako Tomáš Garrigue Masaryk alebo Milan Rastislav Štefánik.

Zároveň však pripomenula, že po dvadsiatich rokoch existencie „prišli kruté roky fašizmu, ktoré nás násilne zvonka rozdelili, aby sme sa opäť po druhej svetovej vojne mohli spojiť a zažili opäť raz slobodné voľby“. Tento vývoj opätovne prerušil komunistický prevrat v roku 1948, ktorý napriek vzopreniu počas Pražskej jari 1968 na dlhé desaťročia nastolil totalitný režim.

„November 1989 bol nádychom k demokracii, slobode aj zodpovednosti. S demokraciou sa spája aj decentralizácia, tak sa naše dve krajiny rozdelili, aby sme sa mohli v roku 2004 stretnúť a spojiť v Európskej únii ako dvaja rovnocenní partnermi. Želajme úspech obom našim republikám, želajme si navzájom úspešné členstvo v EÚ a aby naše vzťahy boli nielen priateľské, ale aj osožné,“ dodala Radičová.

Vznik ČSR si v Česku tradične pripomínajú aj stúpenci rakúsko-uhorskej monarchie reprezentovaní stranou Koruna Česká, ale aj stúpenci krajnej pravice reprezentovanej Robotníckou stranou, ktorá sa po úradnom zákaze transformovala na Robotnícku stranu sociálnej spravodlivosti.

18 debata chyba