Nálož mala vybuchnúť v lietadle, v Jemene zatkli podozrivú

Výbušnina nájdená v piatok na letisku v Londýne bola vyrobená tak, aby vybuchla na palube lietadla. Uviedol to britský premiér David Cameron.

30.10.2010 12:53 , aktualizované: 20:47
debata (2)

Otázka plánovaného času explózie podľa neho nie je zatiaľ jasná, nevylúčil však, že k tomu mohlo dôjsť na britskom území.

Zásielka s výbušninou pochádzala z Jemenu a smerovala do USA, podobne ako iný balíček zachytený v piatok na letisku v Dubaji.

„Sme presvedčení, že zariadenie bolo skonštruované tak, aby vybuchlo v lietadle. Čo sa týka načasovania, nemôžeme si byť istí, kedy sa tak malo stať,“ povedal Cameron novinárom. Britský premiér ďalej informoval, že hovoril s jemenským prezidentom Alím Abdalláhom Sálihom o nutnosti potlačenia a „vyrezania rakoviny al-Káidy v Jemene a na Arabskom polostrove“.

Hlavný poradca amerického prezidenta pre boj s terorizmom John Brennan povedal, že taktiež telefonicky hovoril s jemenským prezidentom, ktorý prisľúbil plnú spoluprácu pri vyšetrovaní.  Brennan vyjadril zároveň vďaku Saudskej Arábii za aktivitu, ktorá pomohla odhaliť „blízkosť hrozby pochádzajúcej z Jemenu“.

Britské a francúzske úrady z bezpečnostných dôvodov zakázali dopravu všetkých leteckých zásielok z Jemenu. Francúzske letecké úrady uviedli, že zákaz je dočasným opatrením s očakávaním konzultácií s ministerstvami dopravy ďalších európskych štátov.

V Egypte začali bezpečnostné orgány manuálne kontrolovať všetky balíčky prepravované leteckou cestou, osobitne z Jemenu.

Zatkli ženu, ktorá údajne poslala balíčky

Jemenské bezpečnostné sily zatkli ženu, ktorá podľa predpokladov poslala výbušné balíčky smerujúce do Spojených štátov. Žena sa ukrývala v dome v hlavnom meste krajiny Saná, informoval bezpečnostný predstaviteľ.

Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih uviedol, že na podozrivú ženu upozornili americké úrady. Tie identifikovali ženu cez SIM kartu pripevnenú k jednému z balíčkov.

2 debata chyba