Barma bude voliť. Prepustia Aun Schan Su Ťij?

Po 20 rokoch dostanú obyvatelia Barmy opäť možnosť voliť. Kým v roku 1990 išlo o slobodné hlasovanie, tentoraz má všetko pod palcom vládnuca vojenská junta. Aj prejavy na politických zhromaždeniach musia schváliť úrady. O výsledkoch nedelňajších volieb je tak rozhodnuté vopred. Otázkou zostáva, či režim prepustí z domáceho väzenia nositeľku Nobelovej ceny za mier Aun Schan Su Ťij, ako niekoľko ráz naznačil.

05.11.2010 21:47
barmskí vojaci Foto: ,
Barmskí vojaci.
debata

Špekulácie ešte rozvíril fakt, že do thajského Bangkoku prišiel žiadať o barmské víza Kim Aris, syn Aun Schan Su Ťij. Naposledy svoju matku videl pred desiatimi rokmi. „Chce sa s ňou stretnúť, keď ju prepustia. Všetci veríme, že sa to stane do 13. novembra,“ citovala agentúra AP Njana Wina, právnika Aun Schan Su Ťij.

„Režim ju už niekoľko ráz pustil. Potom ju však vždy opäť zavrel do domáceho väzenia. Je preto potrebné uvedomiť si, že ak aj bude voľná, toto sa môže kedykoľvek zopakovať,“ povedal pre Pravdu o nobelistke Jack Fong. " Aun Schan Su Ťij nedovolia, aby sa politicky angažovala. Junta vie, že by to pre ňu znamenalo samovraždu. Je stále veľmi populárna a má množstvo stúpencov," uviedol odborník na Barmu z Kalifornskej polytechnickej univerzity.

Národná liga pre demokraciu, ktorá pod vedením Aun Schan Su Ťij pred 20 rokmi voľby vyhrala, hlasovanie bojkotuje. „Všetko je aj tak pripravené režimom,“ pripomína David Williams, expert na právny systém Barmy z Indianskej univerzity. „Podľa novej ústavy zostane junte všetka moc a civilná vláda bude len zásterkou,“ povedal Williams pre Pravdu.

„Hlas a záujmy ľudí tieto voľby neodrážajú. Strana spoločnej solidarity a rozvoja, ktoré predstavuje vojenskú juntu, sa určite vyhlási za víťaza,“ uviedol aj John Dale z Univerzity Georgea Masona. „Slovensko, spolu s USA, Británii či Francúzskom, si musí uvedomiť, že voľby nie sú slobodné a dôveryhodné. Nemali by sme im dávať žiadnu medzinárodnú legitimitu,“ vyhlásil pre Pravdu odborník na barmskú politiku.

debata chyba