Zimbabwiansky prezident a premiér sa opäť pomerili

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe a premiér Morgan Tsvangirai vyriešili vzájomný spor a opäť spolu komunikujú. V piatok to oznámil juhoafrický prezident Jacob Zuma, ktorý prišiel do Harare zachrániť krehkú vládu národnej jednoty.

27.11.2010 09:18
Robert Mugabe Foto:
Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe
debata

Trojica lídrov predstúpila pred novinárov po vyše štyroch hodinách rokovaní za zatvorenými dverami, ktoré Zuma zhodnotil ako „veľmi úspešné“.

Mugabe a Tsvangirai sa „zhodli na tom, že komunikácia medzi nimi zlyhala“, povedal Zuma. Nezhody sa však podarilo urovnať a vzájomné stretnutia budú pokračovať, dodal juhoafrický prezident v úlohe sprostredkovateľa. Atmosféra na spoločnej tlačovej konferencii už bola uvoľnená, pričom sa všetci traja lídri usmievali a podávali si ruky.

Tsvangirai vo štvrtok podal podnet na ústavný súd pre údajné porušenie ústavy a dohody o vytvorení spoločnej vlády zo strany prezidenta Mugabeho. Dôvodom bolo Mugabeho rozhodnutie vymenovať nových guvernérov zimbabwianskych provincií bez toho, aby nominácie konzultoval s premiérom. Tsvangirai pritom vyjadril presvedčenie, že prezident takto koná zámerne.

Dohoda o vzniku vlády národnej jednoty bola podpísaná vo februári 2009 a stanovila, že Mugabeho Zimbabwianska africká národná únia – Vlastenecký front (ZANU-PF) a Tsvangiraiovo Hnutie za demokratickú zmenu (MDC) majú dva roky na schválenie novej ústavy, na základe ktorej sa uskutočnia nové parlamentné voľby.

 Práce na ústave však výrazne meškajú a už teraz je jasné, že termín splnený nebude. Jednotná vláda navyše nefunguje, čo potvrdzujú aj aktuálne spory. Tsvangirai a 86-ročný Mugabe sa totiž nemôžu dohodnúť prakticky na ničom – ani na menách guvernérov provincií, veľvyslancoch či šéfovi centrálnej banky.

debata chyba