Le Monde (Wikileaks): Iránsky duchovný vodca Chameneí má rakovinu

Dôverné správy amerických diplomatov zverejnené webovou stránkou Wikileaks citovali v roku 2009 iránsky zdroj, podľa ktorého najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí má nevyliečiteľnú rakovinu. Píšu o tom dnešné francúzske noviny Le Monde.

29.11.2010 12:00
Alí Chameneí Foto:
Najvyšší iránsky duchovný vodca Alí Chameneí
debata (1)

Zdrojom bol neiránsky podnikateľ pôsobiaci v strednej Ázii, ktorý často cestoval do Teheránu. Bývalý prezident Alí Akbar Rafsandžání povedal jednému z jeho kontaktov, že „Chameneí má leukémiu v záverečnom štádiu a do niekoľkých mesiacov by mohol zomrieť“.

Informovala o tom americká diplomatická správa z augusta 2009. Správa konštatuje, že Rafsandžání ako kritik prezidenta Iránu Mahmúda Ahmadínežáda sa po správe o Chameneího chorobe rozhodol začať pripravovať sa, aby sa mohol stať jeho nástupcom.

Najvyšší duchovný vodca Iránu má rozhodujúce slovo v záležitostiach politiky Iránu, ktorý sa sporí so svetovými mocnosťami o povahe svojho jadrového programu.

Dokument citovaný denníkom Le Monde je jedným z tisícov dôverných správ, ktoré zverejnila webová stránka Wikileaks počas víkendu a odhaľuje dôverné názory a informácie amerických diplomatov, ktoré by inak zostali utajené celé desaťročia.

USA prerušili diplomatické vzťahy s Iránom pred 30 rokmi, po tom, ako sa fundamentalistickí študenti v Iráne zmocnili americkej ambasády v Teheráne a držali jej zamestnancov ako rukojemníkov dlhých 444 dní.

1 debata chyba