Batman Putin, Ahmadínedžád Hitler. Wikileaks odhalil, čo si Amerika myslí

Ruský premiér Vladimir Putin je alfa samec a líbyjský vodca Muammar Kaddáfí nevydrží bez svojej zmyselnej ukrajinskej sestričky. Aj to sa dá vyčítať z komunikácie medzi americkými diplomatmi a centrálou vo Washingtone.

29.11.2010 16:52
wikileaks, assange, afganistan, dokumenty Foto:
Ďalšie tajné dokumenty o vojne v Afganistane sa chystá zverejniť internetová stránka Wikileaks, ktorej šéfuje Julian Assange.
debata (23)

Predmetom korešpodencie sú však i vážnejšie veci: napríklad americké špehovanie diplomatov OSN či to, kto chce bombardovať Irán. Štvrť milióna depeší, v ktorých sú veci pomenúvané bez diplomatických kľučiek postupne do sveta vypúšťa server Wikileaks. Medzi depešami sú i stovky z Bratislavy, tie však zatiaľ zverejnené neboli.

„Depeše ukazujú rozsah amerického špehovania svojich spojencov i OSN aj to ako v klientských štátoch zatvárajú oči pred korupciou a porušovaním ľudských práv,“ napísal server Wikileaks v úvodnom slove k zverejneným materiálom. „Dokumenty odhaľujú rozpory medzi tým, ako Spojené štáty vystupujú navonok a tým, čo sa hovorí za zatvorenými dverami. Ukazujú, že ak občania v demokracii chcú, aby vlády brali ohľad na ich želiana, mali by sa pýtať, čo sa deje v zákulisí,“ zdôvodnil server, prečo depeše vypustil do sveta.

Hoci väčšina dosiaľ zverejnených škandálnych odhalení len potvrdzuje to, o čom sa doteraz iba šepkalo, i tak je to pre americké ministerstvo zahraničných vecí obrovský trapas. Navyše neschopnosť udržať dôverné informácie môže ovplyvniť prístup spojencov k spolupráci.

Americkí diplomati si v depešiach, zasielaných domov, nedávali servítky pred ústa. Svetových lídrov v nich pre svojich nadriadených opisovali bez prikrášľovania. Tí si teraz môžu prečítať, čo si o nich Washington naozaj myslí. Ruský premiér Vladimir Putin je vraj alfa samec a s prezidentom Dmitrijom Medvedevom tvoria dvojicu ako Batman a Robin, pričom poskoka v tomto prípade robí hlava štátu. Taliansky premiér Silvio Berlusconi je zase podľa diplomatických zdrojov nespoľahlivý, márnivý a neefektívny ako európsky líder. Okrem toho, že je hlasom Putina v Európe býva často unavený, lebo po nociach flámuje. Nemecká kancelárka Angela Merkelová je zase teflónová a nelepia sa na ňu škandály. Zato je však bez fantázie a len nerada riskuje. Dostalo sa aj na francúzskeho prezidenta Nicolasa Sarkozyho, ktorý je podľa pozorovania amerických diplomatov urážlivý, vzťahovačný a ako cisár bez šiat.

Nepríliš lichotivo vyznelo hodnotenie aj pre vodcu líbyjskej džamahírie Muammara Kaddáfího. Toho vraj všade sprevádza zmyselná ukrajinská sestrička, po ktorú pán Líbye dokonca nechal poslať lietadlo, keď sa zdržala v Tripolise a on ju potreboval po svojom boku v Portugalsku. Kaddáfí má navyše strach z dlhých letov, čo komplikuje organizovanie jeho ciest a nerád nocuje v hoteli na prvom poschodí. Okrem toho neznáša chôdzu do kopca.

Súhlasíte s tým, že Wikileaks zverejňuje tajné správy?

Zachytená korešpodencia prezrádza aj závažnejšie skutočnosti. Vyplýva z nej, že americkí diplomati už od čias šéfky diplomacie Condoleezzy Riceovej mali príkaz zbierať biografické informácie o predstaviteľoch OSN. Okrem tých základných Washington zaujímali aj čísla účtov ku kreditným kartám a v prípade vysokopostavených diplomatov v Bezpečnostnej rade aj ich biometrické údaje.

Prekvapujúca môže byť i skutočnosť, že po vojenskom zničení iránskeho jadrového programu v tajnosti silno volajú arabskí susedia Teheránu. „Povedal, aby ste hadovi zoťali hlavu,“ tlmočil slová saudskoarabského kráľa Abdalláha jeho veľvyslanec vo Washingtone. Zastaviť iránsku cestu k jadrovej zbrani chcú „všetkými potrebnými prostriedkami“ i Bahrajn, či Spojené arabské emiráty.

Depeše, ktoré bude Wikileaks postupne zverejňovať v najbližších mesiacoch, zrejme pochádzajú z vojenskej siete. Tá mala slúžiť na jednoduchšiu výmenu informácií medzi diplomatickými a vojenskými kruhmi a mali k nej prístup tisíce dôstojníkov. Von sa však dostali aj dokumenty, označené ako tajné, či také, ktoré sa nemali dostať do rúk cudzincov. Podľa niektorých špekulácií je za únikom bývalý analytik armádnej rozviedky Bradley Manning. Bývalého špecialistu vojenskej tajnej služby americké úrady podozrievajú aj ako zdroj predchádzajúceho úniku tajných hlásení z irackej a afganskej vojny.

Spojené štáty zverejenie informácií odsúdili ako nezodpovedné a nebezpečné pre ľudí, ktorí sa v nich spomínajú. „Prezident Barack Obama podporuje otvorenú vládu doma i vo svete. Tento ľahkomyselný a nebezpečný čin ale nie je v súlade s touto snahou. Zverejnením ukradnutých a tajných dokumentov Wikileaks ohrozili nielen vec ľudských práv, ale i životy jednotlivcov,“ uviedol Biely dom. Na jeho stranu sa postavili i ďalšie vlády, vrátane Francúzska, Veľkej Británie, či Austrálie. Taliansky premiér Silvio Berlusconi, ktorého depeše označili za hlas Putina v Európe a neustále sa zabávajúceho neschopného politika, vyhlásil, že ho vyjadrenia rozosmiali. Rusko zverejnenie dokumentov ľutuje, neprikladá im však veľkú dôležitosť. Iránsky prezident Ahmadínedžád označil únik za vopred naplánovanú súčasť psychologickej vojny, ktorú USA proti Iránu vedú.

23 debata chyba