Slota Američanom určite nič nepovedal

Diplomatické depeše USA, ktoré postupne zverejňuje Wikileaks, obsahujú 1 172 záznamov z amerického veľvyslanectva v Bratislave. Dôverné správy zasielané do Washingtonu, ktoré ešte len budú sprístupnené na internete, by mohli napríklad opisovať rozhovory o podmienkach prijatia troch väzňov z Guantánama na Slovensku.

30.11.2010 00:02
Ján Slota Foto:
Šéfa SNS Jána Slotu podľa zdroja s väzbou na veľvyslanectvo USA v Bratislave Američania určite z priameho styku necitovali.
debata (30)

„Takmer nepochybujem, že sa to objaví. Nasvedčuje tomu fakt, že portál už publikoval depešu z Ľubľany, že ak sa chce slovinský prezident Danilo Türk stretnúť so šéfom Bieleho domu Barackom Obamom, musí jeho krajina prevziať aspoň jedného väzňa,“ povedal nemenovaný zdroj z prostredia bývalej vlády Roberta Fica.

Šifrované správy z rôznych kútov sveta, ktoré už visia na internete, sa neraz odvolávajú na konkrétne osoby ako prameň informácie. „V prípade Slovenska sa dá s istotou povedať jedna vec. Jána Slotu Američania určite z priameho styku necitovali. Ambasáda USA má nepísaný zákaz pozývať ho na recepcie a na pracovné obedy. Keď boli národniari vo vláde, americkí diplomati sa vídali s ministrami za SNS, ale šéfa strany obchádzali. Dôvod je nepochybne jasný,“ poznamenal iný zdroj s dlhoročnou väzbou na veľvyslanectvo USA v Bratislave.

Súhlasíte s tým, že Wikileaks zverejňuje tajné správy?

Podľa zistení Pravdy americkí diplomati zvyknú informovať svoju centrálu vo Washingtone o korupčnom prostredí na Slovensku vrátane prípadov, keď sa im podnikatelia z USA sťažujú, že sa priamo stretli s týmto zlým javom. Zaujímavé bude, či sa v depeši krátko pred parlamentnými voľbami v júni tohto roku podarilo ambasáde presne odhadnúť nové zloženie slovenskej vlády.

Americké zastupiteľské úrady pred očakávaným zverejnením chúlostivých správ kontaktovali jednotlivé vlády. Platí to aj o Slovensku. „O Wikileaks sme hovorili so slovenským ministerstvom zahraničných vecí. Upozornili sme ho na to, že sa pripravuje zverejnenie dokumentov,“ povedal bez ďalších podrobností Chase Beamer, tlačový atašé veľvyslanectva v Bratislave. Jeho slová potvrdil hovorca MZV SR Ľuboš Schwarzbacher: „Komunikujeme s americkými partnermi a situáciu priebežne vyhodnocujeme. Zverejňovanie utajovaných informácií nepovažujeme za správne.“

Bývalý šéf slovenskej diplomacie verí, že publikovanie depeší o Slovensku nijako nenaruší spojenecký vzťah s USA. „Obsah zatiaľ nepoznáme, preto je zbytočné špekulovať. Verím však, že dopad na dvojstranné vzťahy bude nulový,“ hovorí Ján Kubiš.

Niekdajší veľvyslanec Slovenska vo Washingtone Rastislav Káčer považuje únik informácií za poľutovaniahodný. „Nevedno, či sa k nim portál Wikileaks dostal nabúraním do počítačového systému alebo ich niekto vyniesol. V každom prípade je to protizákonné. Závažnosť by som prirovnal k porušeniu spovedného tajomstva kňazom,“ zdôraznil. Upozornil, že obrovská kauza vrhá zlé svetlo na úroveň bezpečnostných opatrení Spojených štátov. „Toto sa dosiaľ v dejinách diplomacie nestalo. Keď sa Slovensko pripravovalo na vstup do NATO, najmä Američania od nás požadovali vysoké zabezpečenie citlivých informácií, investovali sme do toho veľké peniaze. Teraz zistíte, že zo superveľmoci sa na verejnosť dostáva štvrť milióna dôverných dokumentov,“ pozastavil sa Káčer.

Zahraničnopolitický analytik Pavol Demeš hovorí o veľmi nepríjemnej až zahanbujúcej kauze pre americkú diplomaciu. „Najbližšie týždne bude zamestnaná vysvetľovaním depeší. Podľa miery závažnosti ich obsahu sa môžu skomplikovať dvojstranné vzťahy USA s inými štátmi,“ podotkol.

Ak sa v správach zo Slovenska objavia urážajúce hodnotenia politikov, nedajú sa vylúčiť personálne zmeny na veľvyslanectve USA. „Ťažko môžete spolupracovať s diplomatom, ktorý o niekom napíše, že je napríklad somár alebo schizofrenik. Som zvedavý, ako bola zostavená jedna depeša spred júnových volieb. Čelný predstaviteľ USA sa stretol s významným členom SaS. Na otázku, čo si myslí o pokračovaní slovenskej misie v Afganistane, mu odpovedal, že Slovensko tam nemá žiadnych vojakov,“ povedal jeden z nemenovaných zdrojov s tým, že strana Richarda Sulíka pôsobí na Američanov naďalej rozpačito.

30 debata chyba