Takto vidia svetových politikov americkí diplomati

Prečítajte si, ako opisujú svetoznámych politikov vo svojich hláseniach americkí diplomati. Vďaka serveru Wikileaks sa o tom dozvedel celý svet.

30.11.2010 11:59
debata (23)
Dmitrij Medvedev (ruský prezident):
Pôsobí bezfarebne a váhavo. Jeho vládnutie obmedzuje ruská byrokracia. Vystupuje v úlohe rukojemníka „Batmana Putina“. Stále je podriadený premiérovi Vladimirovi Putinovi. Medvedev je „Robinom, kým Putin Batmanom“. | **Nicolas Sarkozy (francúzsky prezident):
Franúczsky prezident Nicolas Sarkozy Foto: TASR
Nicolas Sarkozy Franúczsky prezident Nicolas Sarkozy

**
Jeho krajina americkej zahraničnej politike skôr škodí, než prospieva. On je vzťahovačný a autoritársky, je ako cisár bez šiat.

**Silvio Berlusconi (taliansky premiér):
Taliansky premiér Silvio Berlusconi
Foto: AP, SITA
Berlusconi Taliansky premiér Silvio Berlusconi

**

Je nezodpovedný, domýšľavý a neefektívny ako moderný európsky líder. Fyzicky aj politicky je slabý, lebo nemá čas na odpočinok, keďže má sklon k oslavám a často prebdie noc. .{align:center} | **Vladimir Putin (ruský premiér):
Ruský premiér Vladimir Putin pred televíznym... Foto: SITA
Vladimir Putin Ruský premiér Vladimir Putin pred televíznym vystúpením.

**

Je to alfa psí samec. S Berlusconim udržiava mimoriadne blízky vzťah, k čomu patria štedré darčeky a energetické kontrakty. Putinovým hovorcom v Európe sa stáva predseda talianskej vlády.

**Muammar Kaddáfí (líbyjský vodca):
Kaddáfí pricestoval do Ríma na štvordňovú... Foto: TASR
Kaddáfí Kaddáfí pricestoval do Ríma na štvordňovú návštevu.

**

Je divný. Na každej ceste ho vždy sprevádza prsnatá ukrajinská blondínka, ktorá patrí k jeho zdravotníckemu tímu. Keď sa raz Galina Kolotnická zdržala v Tripolise, lebo mala administratívnu prácu, tak po ňu poslal súkromné lietadlo, aby ju dopravilo za delegáciou do Portugalska, kde prenocoval na ceste do New Yorku na zasadnutie Valného zhromaždenia OSN. Má strach z dlhých letov, čo spôsobuje problémy pri organizovaní jeho ciest. Nerád nocuje v hoteloch nad prízemím. Keď niekde kráča nahor, dokáže urobiť nanajvýš 35 krokov. | **Guido Westerwelle (šéf nemeckej diplomacie):
Nemecký minister zahraničných vecí Guido... Foto: Reuters
Guido Westerwelle Nemecký minister zahraničných vecí Guido Westerwelle

**

 Nekompetentný, márnomyseľný, agresívny a vzhľadom na jeho kritické názory na USA predstavuje záťaž pre americko-nemecké vzťahy. Nie je to nijaký Hans-Dietrich Genscher (niekdajší minister zahraničných vecí, ktorý bol pri znovuzjednotení Nemecka).

Hamid Karzaj (afganský prezident):
Je to paranoidný slaboch. Ide o politika so slabou osobnosťou, ktorého ženie paranoja a sprisahanecké teórie. Jeho nevlastný brat Ahmed je skorumpovaný narkobarón. | **Angela Merkelová (nemecká kancelárka):
Nemecká kancelárka Angela Merkelová je... Foto: SITA, AP
Merkelová Nemecká kancelárka Angela Merkelová je iniciátorkou dohody EÚ o záchrannom mechanizme, ktorú Slovensko blokuje.

**
Teflón, lebo sa na nej toho veľa neudrží. Keď bude zahnaná do kúta, môže byť neústupná, vyhýba sa však riziku a len zriedkavo je tvorivá.

**Kim Čong-il (severokórejský vodca):
Severokórejský vodca Kim Čong-il Foto: Reuters
Kim Čong-il Severokórejský vodca Kim Čong-il

**

Ochabnutý starý muž, ktorý trpí fyzickou a psychologickou traumou, čo je dôsledok mozgovej porážky. | Robert Mugabe (prezident Zimbabwe):   Uznajme tomu diablovi jedno – je to brilantný taktik, najprefíkanejší a najzákernejší politik v Zimbabwe, a preto sa drží tak dlho na čele štátu.

**Mahmúd Ahmadínedžád (iránsky prezident):
Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád Foto: Reuters
Mahmúd Ahmadínedžád Iránsky prezident Mahmúd Ahmadínedžád

**

Je ako Adolf Hitler. .{align:center} |

Diskutujte: Je správne, keď sa zverejňujú dôverné správy z diplomatických zdrojov?

23 debata chyba