Interpol vydal zatykač na šéfa portálu WikiLeaks

Medzinárodná policajná organizácia Interpol v stredu oznámila, že zalarmovala všetky členské štáty, aby zatkli zakladateľa internetového portálu WikiLeaks Juliana Assangea pre podozrenie zo znásilnenia. To sa zakladá na zatykači vydanom vo Švédsku.

01.12.2010 07:13
Julian Assange Foto:
Zakladateľ internetového portálu WikiLeaks Julian Assange
debata (38)

V mene Švédska sme vydali „červené varovanie“, uviedla pre tlačovú agentúru AFP hovorkyňa Interpol-u, ktorá potvrdila, že organizácia rozoslala žiadosť Švédska o vystopovanie 39-ročného Austrálčana.

Švédske úrady vydali na šéfa kontroverzného portálu medzinárodný zatykač 20. novembra pre podozrenie zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Od vtedy je zatykač dostupný všetkým policajným silám na svete. Švédsky súd vydal príkaz na zatknutie Assangea už 18. novembra po tom, ako o to požiadal tamojší úrad medzinárodnej prokuratúry v Gothenburgu­.Rozhodnutie súdu umožnilo švédskym úradom vydať na Assangea medzinárodný zatykač.

Polícia začala Assangea vyšetrovať už v auguste po tom, ako ho dve Švédky obvinili zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania, k čomu malo dôjsť počas jeho návštevy krajiny. Assange všetky obvinenia odmieta a označuje ich za pokusy o zdiskreditovanie WikiLeaks.

Internetový portál WikiLeaks, ktorý Julian Assange založil v roku 2006, sprístupnil v októbri verejnosti 77-tisíc utajovaných dokumentov americkej armády o bojoch v Afganistane v rokoch 2004 až 2010, čo vzbudilo hlasný odpor v USA a viacerých európskych krajinách. V nedeľu portál zverejnil ďalších 250-tisíc tajných dokumentov americkej diplomacie. Väčšinou ide o hodnotiace správy z amerických veľvyslanectiev.

38 debata chyba