Ukrajinka vymenila čiernozem za stan v líbyjskej púšti

Ako potvrdzujú dôverné dokumenty zverejnené na servere Wikileaks, jedna z diplomatických depeší obsahuje informácie o "príťažlivej" ukrajinskej zdravotnej sestre. Ako sa podarilo zistiť, ide o Halynu Kolotnyckú (38) z mestečka Brovary pri Kyjeve. Už deviaty rok sa pohybuje v bezprostrednej blízkosti líbyjského lídra Muammara Kaddáfího (68).

02.12.2010 12:59
Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
debata

Potiaľ je to pravda, ako tvrdí jej jediná dcéra Taťjana (20), všetko ostatné je v šifrovanej depeši amerického veľvyslanca Gena Cretzeho výmysel.

„Kolotnycká udržiava s Kaddáfím romantický vzťah,“ zvestoval doslova diplomat z Tripolisu do centrály vo Washingtone. „Moja mama milenkou Kaddáfího? Čo je to za nezmysel? Práve dnes mi telefonovala, že je zdesená z takýchto klebiet," povedala Taťjana v rozhovore pre denník Segodňa. Zároveň pripomína, že „Kaddáfí je beduín a má rád púšť". Ako jej povedala mama, občas preto zatúži po pobyte uprostred piesku a trávi tam aj dva mesiace. Vždy so sebou berie svojich ľudí. Teda aj zdravotný personál vrátane Kolotnyckej a jej ďalší troch ukrajinských kolegýň. „Žijú v stanoch a je tam poriadne horúco. Nie je im ľahko,“ približuje dcéra jednu zo stránok života v líbyjskej púšti. Ako vraví, mama sa o samotnom plukovníkovi vyjadruje dobre. Vraj je to dobrák, ale keď treba, tak je aj poriadne prísny.

Kolotnycká vyštudovala zdravotnú školu v Kazachstane. Odišla tam ešte ako dievča po černobyľskej tragédii. Z nepodareného manželstva jej zostala dcéra. Finančné problémy prinútili mladú ženu hľadať akúkoľvek prácu. Dokonca ju osud v lete 1998 zahnal s prvou ukrajinskou výpravou na južný pól. Vtedy ako dvadsaťpäťročná varila polárnikom. „Nekrútila sa však iba pri hrncoch,“ spomína Nikolaj Starinec, jeden z bývalých polárnikov. Už vtedy bola plnoštíhla, čo jej kazilo náladu. Hľadala preto, kde len mohla, fyzickú prácu. Len aby nejaké to kilo zhodila. „A tak varila, strážila, ale aj odhadzovala sneh,“ vraví Starinec o dievčati roznášajúcom optimizmus a dobre hrajúcom biliard.

Po skončení expedície sa ako vojenská zdravotná sestra prihlásila na prácu do Líbye. A je tam dodnes. Kaddáfího priazeň si podľa neoverených informácií získala Ukrajinka po tom, čo mu liečbou zachránila život po jednom z neúspešných atentátov. Odvtedy na ňu nedá plukovník dopustiť. „Už dlhšie sa mama chystá vrátiť domov. Zatiaľ však ešte nevie kedy. K dispozícii ma štvorizbový byt a pracovné podmienky sú vynikajúce,“ tlmočí mamine slová dcéra Taťjana. Halyna každý rok dovolenkuje v Brovaroch, vo svojom skromnom dvojizbovom byte na prízemí. A to vtedy, keď Kaddáfí nikam necestuje a tiež oddychuje. „Raz sa dokonca doma zdržala až mesiac. Ale pred dvoma rokmi, keď bol na návšteve Ukrajiny, dal mame voľno iba na jeden deň,“ spomína dcéra Taťjana, ktorá študuje na univerzite v Kyjeve arabčinu.

debata chyba