Walesa odsúdil neprítomné krajiny v Osle, predovšetkým Rusko

Bývalý poľský prezident a laureát Nobelovej ceny za mier za rok 1983 Lech Walesa slovne napadol Rusko za jeho postoj k piatkovej slávnosti v Osle, na ktorej formálne udelili Nobelovu cenu mieru neprítomnému čínskemu disidentovi. Walesa totiž nevie pochopiť fakt, že Moskva neposlala svojho zástupcu a splnila tak želanie Číny bojkotovať ceremóniu.

10.12.2010 16:53
debata (6)

Pre lídra poľského komunistického odboja je strach Ruska z Číny nepochopiteľný. Na margo najľudnatejšej krajiny sveta podotkol, že „či sa im to páči, alebo nie, skôr či neskôr sa Čína stane slobodnou krajinou“.

„Postoj neprítomných krajín, predovšetkým Ruska, ukazuje, aký vlastne majú názor na dodržiavanie slobôd a ľudských práv,“ povedal Walesa, ktorý na margo komunistického režimu v Číne dodal, že „aj poľský komunistický režim ukázal v roku 1983 ľudskejšiu tvár“. Držiteľ prestížneho ocenenia poukázal na obdobie spred 27 rokov, keď sa sám neodvážil vycestovať do Osla, lebo sa bál, že mu poľskí komunisti zabránia v návrate do vlasti. Cenu preto prevzala jeho manželka.

Na piatkovej ceremónii v nórskej metropole sa okrem Ruska a Číny neobjavili zástupcovia Afganistanu, Alžírska, Kuby, Egypta, Iraku, Iránu, Kazachstanu, Maroka, Pakistanu, Palestíny, Saudskej Arábie, Sudánu, Tuniska, Venezuely a Vietnamu.

6 debata chyba