Mierové jednotky OSN odmietajú odísť z Pobrežia Slonoviny

Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun v sobotu odmietol výzvu prezidenta Pobrežia Slonoviny Laurenta Gbagba, aby mierové jednotky OSN opustili krajinu.

19.12.2010 09:56
Pan Ki-mun Foto:
Generálny tajomník Organizácie Spojených národov Pan Ki-mun
debata

Pan zároveň sporného lídra varoval pred „konzekvenciami“ za útoky na medzinárodné jednotky.

Operácia OSN na Pobreží Slonoviny (UNOCI) ústami svojho hovorcu vyhlásila, že „bude pokračovať vo svojom mandáte a bude aj naďalej monitorovať a zaznamenávať akékoľvek porušenia ľudských práv, šírenia nenávisti a násilia alebo útokov na mierotvorcov OSN,“ uviedol zástupca misie. Generálny tajomník OSN zároveň vyjadril „svoje hlboké obavy“ nad tohtotýždňovým incidentom, keď neznámi ozbrojenci zaútočili na kontingent organizácie.

Oficiálny prezident Pobrežia Slonoviny Laurent Gbagbo, ktorého väčšina zahraničných krajín neuznáva, v sobotu nariadil mierovým jednotkám OSN, aby opustili krajinu. Gbagbo to odôvodnil tým, že OSN je „agentom destabilizácie“. Hlava tejto africkej krajiny tak urobila len dva dni po tom, ako v uliciach Pobrežia Slonoviny zahynulo počas pouličných demonštrácií 30 ľudí. V sobotu prišlo k ďalšiemu násilnému incidentu, keď neznámi maskovaní muži spustili na základňu OSN paľbu, nikoho z príslušníkov mierových síl však nezranili.

Gbagbo sa pokúša vyhnať z krajiny medzinárodné jednotky viac ako týždeň po tom, ako Africká únia (AÚ) pozastavila jeho krajine členstvo vo svojom spolku. Zdôvodnila to tým, že prezident „nerešpektuje volebný výsledok“ z nedávnych prezidentských volieb. V nich podľa ústrednej volebnej komisie zvíťazil jeho rival Alassane Ouattara, ústavná rada však rezultát zrušila a za prezidenta označila Gbagba. Obaja účastníci volieb neskôr vytvorili vlastné paralelné vlády. Medzinárodné spoločenstvo sa teraz obáva vypuknutia občianskej vojny v krajine.

debata chyba