Václav Klaus dal milosť prokurátorke z procesu s Miladou Horákovou

Český prezident Václav Klaus udelil milosť 89-ročnej Ludmile Brožovej-Polednovej. Oznámil to hovorca hradu Radim Ochvat. Prokurátorka za proces zinscenovaný komunistickým režimom s demokratickou političkou Miladou Horákovou mala byť vo väzení tri roky.

21.12.2010 18:00
Ludmila Brožová-Polednová Foto:
Ludmila Brožová-Polednová.
debata (42)

Bývalú robotnícku prokurátorku poslal v septembri 2008 pražský vrchný súd za účasť na justičnej vražde právoplatne na šesť rokov do väzenia. Prezidentská kancelária však neskôr upozornila na to, že všeobecné súdy pri rozhodovaní nezohľadnili amnestie z rokov 1953,1955 a 1990, ktoré by sa jej mohli týkať. Súd následne rozhodol, že sa na Brožovú-Polednovú naozaj dve amnestie vzťahujú, a skrátil jej trest na tri roky. O podmienečné prepustenie by bývala prokurátorka mohla požiadať po uplynutí dvoch tretín trestu, teda v marci 2011.

Prezident jej udelil milosť spolu s ďalšími deviatimi ľuďmi. „Prihliadal na vysoký vek odsúdenej, k tomu, že časť trestu už vykonala, a k jej zdravotnému stavu,“ uviedol Ochvat

Brožová-Polednová sa narodila v decembri 1921 a je najstaršou väzenkyňou v Česku. Je tiež jediným odsúdeným aktívnym účastníkom vykonštruovaných procesov z 50. rokov. Kvôli svojmu zdraviu žiadala skôr o prerušenie trestu, súdy však jej požiadavku zamietli.

Brožová-Polednová by mohla opustiť väznicu vo Svetlej nad Sázavou okolo 18:00. Vedenie väznice teraz podľa hovorkyne Evy Dobrej pripravuje všetky náležitosti, ktoré sú k prepusteniu nutné. „Musíme pripraviť prepúšťaciu správu, zabezpečiť lekárske vyšetrenie, pani Brožová si musí zbaliť osobné veci,“ povedala Hodná. Prepúšťacia pro­cedúra podľa nej trvá asi dve hodiny.

Fax z prezidentskej kancelárie obsahúci príkaz na prepustenie troch osôb, z ktorých jedna je Brožová-Polednová, došiel do väznice podľa hovorkyne okolo 15:45. Podľa Dobrej zatiaľ nie je jasné, akým spôsobom Brožová-Polednová väznicu opustí. „Je u nej sociálna pracovníčka, ktorá jej pomáha spojiť sa s rodinou,“ dodala hovorkyňa.

Právnička a demokratická politička Milada Horáková bola v roku 1949 zatknutá a v júni 1950 odsúdená na trest smrti. Podľa vtedajšej obžaloby pripravovala ako hlava spikleneckého centra návrat ku kapitalizmu, spolupracovala s ďalšími „zradcami režimu“ a nepriateľským agentom odovzdávala dôležité informácie. Spolu s Horákovou bolo v procese odsúdených ďalších 12 ľudí, traja z nich na trest smrti.

Bizarná reč zanietenej prokurátorky v procese s Miladou Horákovou.

42 debata chyba