Kosovo odporúča Martymu dobrých právnikov, je to vraj malý Miloševič

Kosovský premiér Hashim Thaçi v rozhovore s agentúrou AP vyzval, aby boli nezávisle preskúmané obvinenia obsiahnuté v správe osobitného spravodajcu Dicka Martyho pre Radu Európy, podľa ktorých Thaçi stál na konci 90. rokov za obchodovaním s ľudskými orgánmi.

21.12.2010 21:02
Hashim Thaci Foto: ,
Kosovský premiér Hashim Thaci
debata (15)

Thaçi vyhlásil, že nemá čo skrývať a že kosovské úrady budú v tejto súvislosti spolupracovať. Martyho správa tvrdí, že takzvaná Kosovská oslobodzovacia armáda (UCK) vedená súčasným premiérom internovala miestnych Srbov a kosovských Albáncov, ktorí nesúhlasili s praktikami UCK, a mučila ich. Niektorým zajatcom vraj dokonca odoberali orgány, aby sa s nimi obchodovalo.

Kosovský premiér sa v podobnom duchu vyjadril aj v rozhovore pre stredajšie vydanie rakúskeho denníka Die Presse, v ktorom tiež všetky obvinenia poprel. Martymu tiež odporučil, aby si našiel „tím dobrých právnikov“.

Bývalý švajčiarsky prokurátor Marty chce podľa kosovského premiéra svojimi obvineniami pošpiniť dva nezávislé štáty – Albánsko a Kosovo. Rovnako vraj zaútočil na USA, krajiny Európskej únie a OSN za ich rolu počas kosovského konfliktu.

„Je to politická správa, ktorá sa nezakladá na žiadnych faktoch. Budem pracovať na tom, aby správa bola plne prešetrená a aby všetko bolo vysvetlené,“ povedal Thaçi. Ministerský predseda vidí za správou „politické dôvody“.

„Dick Marty bol vždy proti slobode Kosova a proti leteckému úderu NATO na Srbsko v roku 1999. Vzniesol tieto obvinenia, aby obraz Kosova a všetkých Albáncov v regióne poškodil a sťažil proces medzinárodného uznávania Kosova,“ vysvetlil.

Marty minulý štvrtok na tlačovej konferencii v Paríži svoje obvinenia voči UCK a Thaçimu potvrdil. Vyhlásil vtedy, že chcel upozorniť na zločiny, ktoré zostali nepotrestané.

Kosovská vláda už skôr obvinenia obsiahnuté v Martyho správe odmietla ako výmysel. Vicepremiér Hajredin Kuci dokonca Martyho označil za „malého (Slobodana) Miloševiča“, teda najväčšieho nepriateľa Kosova.

15 debata chyba