Maďarsko: Naše vzťahy so susedmi neboli nikdy lepšie

Vzťahy Maďarska so susednými krajinami neboli nikdy také dobré, ako sú dnes, a vzťahy so Slovenskom sa posunuli na rozumné základy. Na tlačovej konferencii v Budapešti to podľa agentúry MTI vyhlásil maďarský premiér Viktor Orbán.

06.01.2011 18:35
Orbán, Radičová Foto:
Maďarský premiér Viktor Orbán v decembri rokoval so slovenskou premiérkou Ivetou Radičovou v Bratislave o vybudovaní plynovodu.
debata (24)

Spolupráca medzi Budapešťou a Bratislavou je z historických i národnostných dôvodov tradične komplikovaná.

„Je tu dobrá šanca, že Slovensko-maďarské vzťahy sa stanú zvládnuteľnými,“ povedal Orbán. Pripomenul tiež, že napríklad v energetických otázkach urobili obe krajiny prelom. Vlani v decembri sa Orbán so svojou slovenskou kolegyňou Ivetou Radičovou dohodli, že obe krajiny uzatvoria dohodu o vybudovaní plynovodu, ktorý umožní prepravu suroviny v severo-južnom smere.

Komplikované Slovensko-maďarské vzťahy naďalej zaťažuje sporný maďarský zákon, ktorý od januára zahraničným Maďarom v zjednodušenom konaní umožňuje získať maďarské občianstvo na základe maďarského pôvodu a znalosti maďarčiny. Na Slovensku, ktoré má zhruba päť miliónov obyvateľov, je to vzhľadom k polmiliónovej maďarskej menšine citlivá téma.

Budapešť zatiaľ nehlási žiadne masové podávanie žiadostí o maďarské občianstvo zo strany slovenských Maďarov. Server Politics.hu napísal, že za prvé dva pracovné dni nového roku sa prihlásilo 1665 záujemcov. Najviac ich pochádza zo Srbska, ktoré stojí mimo Európskej únie a ktorého občania tak s maďarskou štátnou príslušnosťou získajú najväčšie výhody, a z rumunskej Transylvánie.

24 debata chyba