Srbskí aj rumunskí Maďari húfne žiadajú Budapešť o občianstvo

O maďarské občianstvo požiadali tento rok už tisícky obyvateľov Srbska a Rumunska po tom, ako vláda premiéra Viktora Orbána zjednodušila proces jeho udeľovania aj pre Maďarov žijúcich mimo krajiny ich pôvodu.

11.01.2011 16:21
debata (38)

Podľa spravodajského portálu Balkan Insight dostala Budapešť len zo srbského autonómneho regiónu Vojvodina asi 8000 žiadostí o udelenie občianstva. Región je domovom najpočetnejšej maďarskej menšiny v Srbsku. Maďarský veľvyslanec v Belehrade Oszkár Nikowitz pritom pre niekoľkými dňami odhadol, že Budapešť tento rok očakáva vydanie asi 80 tisíc nových pasov pre srbských občanov maďarskej národnosti.

Podobná situácia ako v Srbsku panuje aj v niektorých oblastiach Rumunska. Od 1. januára 2011, keď začala kontroverzná norma platiť, tam o maďarské občianstvo požiadali už tisícky obyvateľov. S odvolaním sa na podpredsedu maďarskej vlády Zsolta Semjéna o tom informovala tlačová agentúra MTI. Okrem Srbska a Rumunska zaevidovala Budapešť aj viacero žiadostí z Ukrajiny a zo Slovenska.

Zákon, ktorý maďarský parlament prijal v máji 2010 drvivou väčšinou, umožňuje Maďarom žijúcimi za hranicami Maďarska požiadať o udelenie občianstva, ak dokážu svoj maďarský pôvod, ovládajú maďarský jazyk a ak nepredstavujú nijaké nebezpečenstvo pre verejnosť a národnú bezpečnosť. Žiadatelia pre získanie občianstva Maďarska nemusia mať trvalý pobyt na jeho území. Zákon začal platiť v deň štátneho sviatku 20. augusta s účinnosťou od 1. januára 2011.

38 debata chyba