Chorvát podľahol prasacej chrípke napriek očkovaniu

V Chorvátsku podľahol prasacej chrípke muž, ktorý bol proti tejto chorobe pred mesiacom očkovaný. Chorvát (46) skonal v nemocnici v Záhrebe.

12.01.2011 14:09
debata

Podľa jeho lekára Anteho Beusa bol obézny, mal cukrovku aj ďalšie choroby, čo mohlo spôsobiť neúčinnosť vakcíny. Za normálnych okolností by totiž malo očkovanie vytvoriť imunitu voči prasacej chrípke do dvoch týždňov.

Chorvátsko v tejto sezóne zaznamenalo už tretie úmrtie na prasaciu chrípku. V záhrebskej nemocnici leží takmer 50 ďalších ľudí nakazených vírusom H1N1, z toho piati sú vo vážnom stave. Celkovo je touto chorobou nakazených asi 1000 osôb. Prvou obeťou prasacej chrípky v tejto sezóne bol 60-ročný muž, ktorý chorobe podľahol koncom decembra. Päťdesiattriročný pacient, ktorého hospitalizovali na začiatku roka, zomrel po komplikáciách, ktoré mu spôsobila chrípka. Minulý rok zomrelo na prasaciu chrípku v Chorvátsku najmenej 20 ľudí.

Svetová zdravotnícka organizácia vyhlásila koniec pandémie prasacej chrípky v auguste 2010, teda viac ako rok po tom, ako sa vírus objavil v Mexiku, odkiaľ sa rozšíril po celom svete.

debata chyba