Tunisania rabujú obchody, prezident utiekol do Saudskej Arábie

Tuniský prezident Zín Abidín bin Alí, ktorý pre dlhotrvajúce protesty v piatok opustil Tunisko, v noci na sobotu dorazil do saudskoarabskej Džiddy. Oznámila to televízia Al-Arabíja. Pôvodne sa špekulovalo, že bin Alí má namierené do Francúzska, ale to v piatok oznámilo, že ho na svojom území neprijme.

14.01.2011 19:02 , aktualizované: 15.01.2011 14:37
Tunisko, demonštrácie Foto:
Armáda dozerá na poriadok v uliciach Tunisu.
debata (26)

Saudskoarabské úrady potvrdili, že bin Alí pricestoval do kráľovstva aj s rodinou v sobotu skoro ráno a že tam istú dobu zostane. „Kráľovstvo podporuje tuniský národ a dúfa, že sa tam ľudia zomknú, aby prekonali ťažké obdobie svojich dejín,“ píše sa v oficiálnom vyhlásení Saudskej Arábie k udalostiam v Tunisku. Tamojšia agentúra SPA oznámila, že rozhodnutie prijať na svojom území bin Alího kráľovstvo urobilo s ohľadom na „mimoriadne okolnosti“ situácie v Tunisku.

O prezidentovom cieli viedli médiá polemiky

Al-Džazíra pôvodne hlásila, že bin Alí má namierené do oblasti Perzského zálivu, pravdepodobne do Katar. V noci sa tiež objavila informácia o tuniskom lietadle, ktoré pristálo na Sardínii, aby dotankovalo palivo. Talianske ministerstvo zahraničných vecí oznámilo, že bin Alí na jeho palube nebol a že nemá namierené do Ríma.

Agentúra AFP upozornila, že by rodina bin Alího mohla smerovať tiež do kanadského Montrealu, kde už si jedna z jeho dcér so zaťom kúpili v roku 2008 dom. Za westmountskú vilu s bazénom vraj zaplatili 2,55 milióna dolárov (takmer dva milióny eur). Táto štvrtá z bin Alíových dcér, ktorá má v budúcich týždňoch porodiť potomka, do Montrealu pricestovala v utorok večer.

Tunisania protestujú niekoľko týždňov proti vysokej nezamestnanosti, korupcii, cenzúre tlače a autoritárskej vláde. Oficiálne si strety vyžiadali 23 mŕtvych, podľa očitých svedkov a humanitárnych organizácií môže však skutočná bilancia byť oveľa tragickejšia.

Výnimočný stav sa všade nedodržiaval

Bin Alí pred odchodom z krajiny vyhlásil výnimočný stav a sľúbil, že do polroka sa budú konať predčasné voľby. Podľa agentúry AFP však výnimočný stav v noci všade nedodržiavali, pretože obyvatelia Tunisu a iných miest žiadali o armádnu intervenciu na ochranu pred rabujúcimi gangmi. Armáda zverejnila telefónne číslo, na ktoré majú občania útoky hlásiť. Nad mestami lietali vrtuľníky, z ktorých vojsko vyzývalo k pokoju a žiadalo občanov, aby nevychádzali. Televízia oznámila, že armádne jednotky zamierili k tuniskej nemocnici, na ktorú zaútočil gang.

Dvaja členovia tuniskej opozície informovali, že sú pripravení spolupracovať s premiérom Muhammadom Ghannúším, ktorý prevzal bin Alího úrad. Ghannúší chce v sobotu konzultovať s politickými stranami a osobnosťami. Jednou z nich má by právnik Ahmad Nadžíb Šábbí, ktorého západní diplomati označujú za jednu z najvýznamnejších postáv opozície. „Prežívame rozhodujúci okami, keď sa rúca režim. Musí priniesť hlboké zmeny a reformu zákonov. Ľudia musia dostať príležitosť si vybrať,“ povedal Šábí vo francúzskej televízii.

Dvaja opoziční predstavitelia vyhlásili, že veria, že sa bin Alí k moc nevráti. „Som si istý, že definitívne odišiel. Je dôležité mať na mysli záujem tejto krajiny, musí prestať krviprelievanie,“ povedal opozičný vodca Mustafa bin Džaafar z Demokratického fóra pre prácu a slobodu.

Tunisania rabujú supermarkety v obchodných centrách

Násilie v Tunise pokračuje rabovaním veľkopredajne Géand na predmestí. Polícia po piatkovom vyhlásení výnimočného stavu v sobotu obsadila centrum metropoly s cieľom zabrániť zhromažďovaniu obyvateľov, kým vládni a opoziční predstavitelia sa chystajú rokovať o riešení situácie po úteku prezidenta Zína Abidína bina Alího.

Desiatky ľudí odnášali zo supermarketu v obchodnom centre všetko, čo dokázali zobať. Časť obchodu bola vypálená. Všetko sa podľa očitých svedkov odohralo bez prítomnosti bezpečnostných síl. V piatok boli terčom rabovania a ničenia veľkopredajne francúzskych firiem Carrefour a Casino, ktoré si ľudia spájajú s vládnou mocou.

Pri požiari väzenia zahynulo 42 ľudí

Pri požiari väzenia v pobrežnom tuniskom meste Monastir zomrelo v sobotu najmenej 42 ľudí. Informoval o tom koroner, podľa ktorého obete buď utrpeli ťažké popáleniny, alebo sa zadusili dymom. Viacerým väzňom sa údajne podarilo utiecť. Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Monastir sa nachádza 160 kilometrov južne od metropoly Tunis.

Už niekoľko týždňov trvajú v Tunisku...
Prevažne mladí ľudia protestujú proti...
+13Prevažne mladí ľudia protestujú proti...
26 debata chyba