Thaçi bol šéfom kosovskej mafie a vedelo o tom údajne aj NATO

Kosovský premiér Hashim Thaçi patril medzi "najväčšie ryby" kosovského organizovaného zločinu. V skutočnosti bol ale do značnej miery ovládaný svojím spolupracovníkom Xhavitem Halitim, uviedol v pondelok britský denník Guardian s odvolaním sa na tajné materiály Severoatlantickej aliancie.

25.01.2011 10:08
Hashim Thaçi Foto:
Kosovský premiér Hashim Thaçi
debata (135)

Podľa dokumentov vypracovaných Medzinárodnými silami pre Kosovo (KFOR) bol Haliti „silou za Hashimom Thaçim“. Bol to vraj on, kto o veciach skutočne rozhodoval, hoci formálne bol iba politickým a finančným poradcom kosovského premiéra.

Materiály KFOR tiež upozorňujú, že Hality má blízke vzťahy s albánskou mafiou a udržuje si vplyv aj v kosovskej tajnej službe.

Guardian uvádza, že Hality v podstate riadil fond zaisťujúci prostriedky pre vojnu v Kosove na konci 90. rokov, z ktorého sa obohacoval. Keď tento zdroj peňazí „vyschol“, zapojil sa kosovský politík do organizovaného zločinu. „Veľmi sa angažoval v prostitúcii a v obchode so zbraňami a s drogami,“ citoval denník z dokumentov KFOR.

Materiály tiež obviňujú Halitiho z vrážd politických odporcov. Jednou z obetí bol údajne aj albánsky novinár Ali Uka, ktorý kritizoval činnosť kosovských bojovníkov za nezávislosť. Dokumenty konštatujú, že Thaçi bol v čase Ukovej vraždy novinárovým spolubývajúcim, kosovského premiéra však zo smrti reportéra priamo neobviňujú.

Tajné dokumenty NATO sa zhodujú so závermi správy spravodajcu Rady Európy Dicka Martyho, ktorá obviňuje kosovského predstaviteľa zo zapojenia do organizovaného zločinu. Podľa Martyho Thaciho blízki spolupracovníci obchodovali s ľudskými orgánmi zajatých kosovských Srbov a možno si len ťažko predstaviť, že by o tom kosovský premiér nevedel.

Martyho správou sa v utorok bude zaoberať Parlamentné zhromaždenie Rady Európy. V kosovskej delegácii, ktorá bude predstaviteľa Prištiny obhajovať, bude okrem iného aj Haliti.

135 debata chyba