VIDEO: Výbuch na letisku v Moskve zachytila aj bezpečnostná kamera

Pasažieri na moskovskom letisku Domodedovo pokojne prechádzajú príletovou halou, keď zrazu ohnivý záblesk a následná tlaková vlna zhodí na zem mnoho z nich.

25.01.2011 13:12 , aktualizované: 15:56
Domodedovo, výbuch, Moskva Foto:
Záznam letiskových kamier zaznamenal moment explózie.
debata (6)

Na internetovej stránke YouTube v noci po útoku uverejnili sedemnásťsekundové video bez zvuku, ktoré zachytilo hrozivý okamih výbuchu bomby. Záznam natočila bezpečnostná kamera na letisku, na serveroch sa objavila verzia nahratá na mobile.

Explózia, ktorá zabil 35 ľudí, nastala v pondelok o 16.32 miestneho času (14.32 SEČ) v časti príletovej haly medzinárodného letiska Domodedovo, kde cestujúci čakajú na svoju batožinu. Krátko predtým na letisku pristálo niekoľko desiatok medzištátnych le­tov.

Rusku už stihli vyjadriť sústrasť viacerí zahraniční lídri, ktorí hovoria o odsúdeniahodnom teroristickom útoku. Vyšetrovatelia predpokladajú, že za výbuchom môžu stáť severokaukazskí povstalci, ktorí sú zodpovední za viacero predošlých útokov v Moskve.

Za výbuch zodpovední nie sme, bráni sa vedenie letiska

Policajné hliadky so psami, starostlivá kontrola prichádzajúcich pri vchode i čerstvé kvetiny na mieste tragédie – takto vyzerá v utorok dejisko pondelkového samovražedného útoku na moskovskom letisku Domodedovo. „Röntgenové rámy sú nastavené na najvyššiu citlivosť,“ informovala televízia Rossija 24.

V pondelok však na letisku buď vôbec nefungovali, alebo ich strážna služba dovolila obchádzať a tak atentátnik či atentátnička mohli do letiskovej haly priniesť sedemkilogramovú trhavinu TNT. Výbuch v dave ľudí čakajúcich na prílet svojich blízkych a známych zabil 35 ľudí a asi 180 ďalších zranil. „Zjavné nedostatky“ v bezpečnosti vytkol letisku aj prezident Dmitrij Medvedev. Stav začala preverovať prokuratúra.

Letisko však stále uisťuje, že všetko bolo v poriadku. „Myslíme si, že nie sme za výbuch zodpovední, pretože všetky požiadavky na zaistenie bezpečnosti naše služby dodržali,“ vyhlásila hovorkyňa Jelena Galanovová.

Všetko o atentáte na letisku Domodedovo v Moskve

Starostlivé bezpečnostné kontroly, na letisku Domodedovo, rovnako ako na iných ruských letiskách, až doteraz obvykle nasledovali až za odbavovacími prepážkami. Po atentáte sa prehliadky sprísnili, rovnako tak aj na ďalších dopravných uzloch. Do budúcnosti nie je vylúčené, že sa prístup do príletových hál silne obmedzí. V samotnej Moskve teraz bdie nad poriadkom 20-tisíc policajtov, z toho osemtisíc je nasadených v doprave.

Ľudia tiež od utorka rána kladú kytice karafiátov a chryzantém vedľa vchodu do terminálu, kde došlo k výbuchu. Miesto činu je ohradené a ďalej na ňom pracujú kriminalisti.

Taxikári nebudú môcť v mimoriadnych situáciach zdražovať

Rusko už v pondelok večer pobúrili správy z letiska, že vraj miestni taxikári zneužili situáciu a ceny za odvoz do mesta zvýšili až na v prepočte takmer 500 eur, podľa iných svedkov vraj taxikári žiadali za cestu k najbližšej stanici metra za 150 až 170 eur. Krátko na to železničný prepravca ponúkol cestu letiskovým expresom do centra mesta zadarmo a v hale sa objavili aj dobrovoľníci, ktorí ponúkli zvezenie svojim autom tiež bezplatne. Moskovský starosta Sergej Sobjanin v utorok prikázal pripraviť výnos, ktorý by v prípade mimoriadnych udalostí prikázal taxislužbám prepravovať cestujúcich zdarma či za minimálnu cenu.

Starosta tiež sľúbil vyplatiť moskovským pozostalým po obetiach po dva milióny rubľov (takmer 50-tisíc eur), ťažko ranení majú dostať po 1,5 milióna rubľov (37-tisíc eur). Podobné odškodné sľúbil aj gubernátor Moskovskej oblasti.

Moskovské nemocnice zháňajú krv

Moskovské nemocnice zháňajú darcov krvi pre ranených, momentálne je jej síce dosť, ale o týždeň by sa zásoby mohli zmenšiť. Počet návštevníkov transfúznych staníc sa už v utorok ráno zvýšil o desatinu oproti bežnému stavu a už teraz vyzývajú ďalších darcov, aby prišli radšej budúci týždeň. Zo 110 hospitali­zovaných pacientov lekári označujú stav štyroch zranených za krajne vážny, ďalších 39 ľudí utrpeli ťažké zranenia.

V Moskve a priľahlej oblasti bude streda smútočným dňom. Štátny smútok v celej krajine vyhlásený nebol, podľa nepísaných pravidiel sa tak stáva v prípade, že počet obetí presiahne stovku. Mnoho regiónov, i na Ďalekom východe, sa už rozhodlo zrušiť zábavné akcie a univerzity sa tiež zriekli osláv nadchádzajúceho študentského sviatku.

6 debata chyba