Prečo si teroristi v Rusku podávajú kľučku

Desiatky mŕtvych a zranených pri explózii na moskovskom medzinárodnom letisku Domodedovo je ďalšia smutná udalosť v reťazi atentátov, ktoré väčšinou útočníci z Kaukazu už tradične plánujú aj v Moskve.

25.01.2011 16:57
Moskva, letisko, výbuch, Domodedovo Foto:
Policajti prezerajú obsah príručných batožín pasažierom na letisku Domodedovo.
debata (4)

Naposledy to bolo v marci minulého roku v metre. Dve atentátničky si vtedy vybrali na útok stanice Lubjanka a Park kultúry. V dopravnej sieti metra sa podľa úradov vtedy nachádzalo 1,5 milióna cestujúcich.

Len na severnom Kaukaze v minulom roku zaútočili islamskí separatisti viac ako 350-krát. „Je to štvornásobok oproti minulému roku 2009,“ citovala na sklonku roku 2010 agentúra DPA zástupcu ruského generálneho prokurátora Ivana Sydoruka. Oficiálni predstavitelia dlho tvrdili, že majú situáciu na severnom Kaukaze pod kontrolou. Najnovšia tragédia na moskovskom letisku však ukazuje, že ani v samotnej Moskve sa im nedarí situáciu kontrolovať. Metropola je dodnes súčasťou plánov útokov, v ktorých figurujú Čečensko, Dagestan, Ingušsko či napríklad Kabardsko-balkarská republika.

Podľa najnovších informácií úradov aj v prípade pondelkového útoku vedú stopy k čečenským radikálom. Korene ich terorizmu siahajú do začiatkov národnooslobod­zovacieho hnutia, ktoré však postupne začalo naberať formu pomsty Rusom. Čečenci proti nim bojujú už dvesto rokov v snahe získať nezávislosť. Po rozpade Sovietskeho zväzu sa aj Čečenci chceli odtrhnúť od Ruskej federácie. V septembri 1991 dokonca vyhlásili nezávislosť. Moskva však región bohatý na ropu a strategický uzol medzi Kaspickým a Čiernym morom chcela aj naďalej kontrolovať. Napokon nezávislosť Čečencov uznal len Taliban v Afganistane.

Na severnom Kaukaze nasledovali dve kruté vojny. Prvá sa začala koncom leta roku 1994. Vtedajší čečenský prezident Džochar Dudajev rozpustil parlament aj vládu a zostavil prezidentskú správu. Konflikt trval do augusta 1996. Napokon Moskva podpísala prímerie a stiahla svoje jednotky z Čečenska. O život prišlo okolo 100-tisíc ľudí. V roku 1997 zvolili za prezidenta Aslama Maschadova.

O dva roky vypukla na Kaukaze druhá – protiteroristická – operácia. Rusko ju začalo na jeseň 1999 ako reakciu na sériu čečenských útokov v Dagestane a po krvavých bombových útokoch v ruských mestách, ktoré si vyžiadali približne 300 obetí. Vojna vyhnala z domovov tisíce obyvateľov. Dokonca aj v samotnej Moskve žilo vtedy viac ako štvrť milióna čečenských utečencov. Mimo Ruskej federácie ich bolo vyše milióna.

Aj keď má Čečensko dnes autonómny štatút, v krajine vládne civilná proruská správa, ktorá nesplnila očakávania Moskvy a čoraz viac stráca aj podporu miestneho obyvateľstva. Časť z neho sa hlási k tzv. wahábizmu, saudskoarabskej vetve islamu, ktorú vyznáva aj afganský Taliban. Slovník islamských fundamentalistov používal aj čečenský exprezident Džochar Dudajev. Keď roku 1994 ruské vojská zbombardovali Groznyj, vyzval moslimské obyvateľstvo Kaukazu na „svätú vojnu“. Spojenie Čečencov s teroristickým hnutím Al Kajdá sa však nikdy nedostalo na medzinárodný pranier. Čečenský konflikt sa postupne ako „vnútorná vec Ruska“ stratil z povedomia svetovej verejnosti.

Teror v Rusku

  • 9. septembra 1999 – Výbuch na sídlisku Pečatniki – 109 mŕtvych a viac ako 200 zranených. Čečenská stopa.
  • 13. septembra 1999 – Explózia deväťposchodového domu v Moskve – 124 mŕtvych. Vláda obvinila z útoku čečenských teroristov.
  • 8. augusta 2000 – Moskovské Puškinovo námestie – explózia zabila 13 ľudí a viac ako 100 utrpelo zranenia. Neďaleko položenú druhú bombu stihli zneškodniť.
  • 26. októbra 2002 – Útok teroristického komanda na divadlo Dubrovka – zomrelo 129 civilistov a 40 útočníkov.
  • 5. júla 2003 – Útok dvoch samovražedných atentátničiek na letisku Tušino pri Moskve – 16 mŕtvych, desiatky zranených.
  • 6. februára 2004 – Útok samovražedného atentátnika medzi stanicami moskovského metra Paveleckaja a Avtozavodskaja – 42 mŕtvych vrátane atentátnika.
  • 24. augusta 2004 – Takmer súčasne havarovali dve lietadlá Tu-134 a Tu-154 štartujúce v rozmedzí 40 minút z letiska Domodedovo – 89 mŕtvych. Aktérkami útoku boli dve Čečenky.
  • 31. augusta 2004 – Bombový útok samovražednej atentátničky na stanici moskovského metra Rižskaja – 8 mŕtvych.
  • 21. augusta 2006 – Explózia na moskovskom Čerkizovskom trhu – 14 mŕtvych a viac ako 50 zranených.
  • 27. novembra 2009 – Útok na Nevský expres Moskva – Petrohrad – 28 mŕtvych, desiatky zranených.
  • 29. marca 2010 – Samovražedný útok dvoch atentátničiek v moskovskom metre – 38 mŕtvych a desiatky zranených.
  • 24. januára 2011 – explózia na letisku Domodedovo – 35 mŕtvych a viac ako 150 zranených.
4 debata chyba