Kým zahraničné TV vysielali naživo, v Rusku po atentáte bežali seriály

Ruské štátne televízie sa za informovanie o pondelkovom atentáte na moskovskom letisku Domodedovo stalo terčom tvrdej kritiky i posmeškov. Kým teroristické útoky na newyorské dvojičky v septembri 2001 či americké ťaženie v Iraku v marci 2003 mohli ruskí diváci sledovať prakticky v priamom prenose, o výbuchu v letiskovej hale len pár desiatok kilometrov za metropolou sa z domácich obrazoviek dozvedali až s viac ako hodinovým meškaním.

26.01.2011 15:00
Domodedovo, výbuch, Moskva Foto:
Záznam letiskových kamier zaznamenal moment explózie.
debata (4)

Televízne stanice nepovažovali za vhodné prerušiť bežný program, ani na atentát upozorniť textom.

„Čím žije ruská televízia? Skoro nikde o útoku na Domodedovo nehovoria, púšťajú len seriály a komédie,“ pozastavili sa najskôr blogeri. Vraj „aj Dmitrij Medvedev sa dozvedel o tom, čo sa deje, z Twitteru,“ populárnej sociálne siete, ktorú ruský prezident rád využíva. Twitter podľa jedného z užívateľov zvládne za pár minút to, na čo štátne televízie potrebujú „dve hodiny“.

Všetko o atentáte na letisku Domodedovo v Moskve

Twitter podľa expertov poslúžil ako najrýchlejší nosič svedectiev o atentáte a poskytol aj prvé amatérske zábery z miesta činu. Samozrejme sa objavila aj záplava nepreverených informácií a fám. Diskusia, ako internet predbieha a vytláča tradičné médiá, sa však už začala.

Internetové médiá informujú najpohotovejšie, pripustila RIA Novosti

„Sociálne internetové médiá sa ukázali byť v informovaní o dianí na mieste atentátu najpohotovejšie,“ konštatovala aj ruská tlačová agentúra RIA Novosti a pripustila, že virtuálne spoločenstvá pomerne rýchlo prešli od paniky k poskytovaniu užitočných informácií. Populárny bloger Alexej Navalnyj dokonca atentát označil za „definitívnu smrť pre televízie a ďalšie tradičné médiá“.

Činorodosť prispievateľov Twitteru viedla k tomu, že zhruba hodinu a pol po atentáte začala sieť v centrálnom Rusku vypadávať, dokonca sa objavili správy, že Twitter takú záťaž neuniesol. Ale aj napriek výpadkom toku informácií pokračoval. Niektorí blogeri pripísali výpadky sietí mobilných operátorov údajnému odpočúvaniu tajných služieb, ktoré sa chceli dozvedieť, čo sa deje.

Bomba na Domodedove explodovala pred 16:40 moskovského času, prvé informácie sa v agentúrach a rozhlase objavili pred 17:00, krátko na to o atentáte informovala malá televízia Dožď, o 17:03 spravodajská televízia Rossija 24. Tá má však len dvojpercentnú sledovanosť a v danej chvíli ju sledovala len stotina moskovských divákov. Hlavný mestský kanál TV Centr odvysielal správu o nešťastí o 17:30, potom však nasledovali správy o odpratávaní snehu a o schôdzke starostov Moskvy a Záhrebu.

Hlavné štátne televízie, ktoré svojim signálom pokrývajú celú krajinu, sa zachovali rovnako ako v marci minulého roka, keď štyri desiatky ľudí zahynuli pri samovražedných atentátoch v metre – o tragédii spočiatku mlčali. Vlani sa stanice vyhovárali na údajnú poruchu titulkovacieho zariadenia…

„Všetko sa mení k lepšiemu“ vysielala po atentáte Rossija 1

V pondelok podvečer televízia Rossija 1 pokračovala vo vysielaní nekonečného seriálu Jefrosiija, Prvý kanál neprerušil reláciu Federálny sudca, na obrazovke pološtátnej stanice NTV zostala repríza seriálu Ulice rozbitých lámp. Prvé stručné informácie o teroristickom útoku zazneli až po 18:00. Rossija 1 potom pokračovala v seriáli „Všetko sa mení k lepšiemu“. „Príhodnejší názov sa v danom okamihu hádam ani nedal vymyslieť,“ uštipačne poznamenal denník Kommersant.

„Je to už druhý atentát, ktorý dokázal, že televízie za dianím beznádejne zaostávajú,“ uviedla Anna Kačkajevová z moskovskej fakulty žurnalistiky. Nie všetci však zdieľajú jej názor, že meškanie je daňou za „technologickú závislosť na obrázkoch“. Aj Rusi si všimli, že kým na domácich obrazovkách ešte bežali zábavné seriály, zahraničné televízie už vysielali z Moskvy priamy prenos. Navyše domáca stanica ani po krviprelievaní vo svojich hlavných reláciách neušetrili Rusov od informácií o protokolárnych schôdzkach prvých mužov štátu. Na analýzu atentátu sa nedostalo.

Policajti prezerajú obsah príručných batožín...
Výbuch na letisku si vyžiadal okrem 35 obetí...
+16Výbuch na letisku si vyžiadal okrem 35 obetí...
4 debata chyba