Hlavnou stopou je hlava teroristu

Nebol z Čečenska, ale zrejme pochádzal z Kaukazu. Mal približne 32 až 36 rokov, meral niečo medzi 175 až 182 centimetrami. Rusi sa už môžu pozrieť do tváre samovražedného atentátnika, ktorý sa v pondelok odpálil v dave na moskovskom letisku Domodedovo.

27.01.2011 07:39
atentátnik, terorista, rusko, domodedovo Foto:
Ruský denník Komsomolská pravda ponúkol skicu tváre teroristu. Po jeho identite pátrajú vyšetrovatelia.
debata (6)

Pre tých so silnejším žalúdkom médiá zverejnili jeho fotografiu, či presnejšie toho, čo z neho zostalo. Citlivejším čitateľom denník Komsomolská pravda ponúkol skicu jeho tváre. Kým totožnosť všetkých 34 jeho obetí je už známa, muž s plnými perami a nosom ako gombičkou zostáva oficiálne stále bez mena.

„Podľa čŕt tváre možno usudzovať, že pochádzal z Kaukazu,“ uviedol pre spravodajský portál Life.ru zdroj blízky vyšetrovaniu. „O tom, že ide o teroristu, takmer niet pochybností. Výbuch mu zlomil tretí krčný stavec, hlavu odtrhlo pod spodnou čeľusťou. Navyše v mäkkých tkanivách sa našlo množstvo kovových predmetov – guľôčok, kúskov drôtu a klincov,“ dodal. Po domácky vyrobenú bombu, ktorá podľa spresnených odhadov obsahovala do päť kilogramov výbušnín, teroristi pre zvýšenie ničivého účinku naplnili množstvom malých kúskov kovu. Keďže ju atentátnik mal pripevnenú na tele, šrapnely najviac zohavili jeho telo.

Podrobnejšie skúmanie pozostatkov teroristu, z ktorého sa zachovala iba hlava a fragmenty rúk, vyvrátilo pôvodnú hypotézu, že bomba vybuchla v batožine. Výpovede svedkov, ktorí tvrdili, že videli explóziu na zemi položeného kufríka či cestovnej tašky, spochybnilo aj to, že na dlážke nezostal kráter. „Bomba vybuchla 110 až 140 centimetrov nad dlážkou,“ potvrdil informátor Life.ru, podľa ktorého bol terorista s najväčšou pravdepodobnosťou opásaný takzvaným pásom samovražedných atentátnikov.

Všetko o atentáte na letisku Domodedovo v Moskve “:[http://spravy.pravda.sk/…/sk_svet.asp?…]

Svoj vlastný identikit samovražedného atentátnika si vytvorila aj polícia a podľa agentúry Interfax ho ihneď rozoslala na policajné stanice na severnom Kaukaze. O tom, že práve tam vedú nitky teroristického útoku, v Rusku málokto pochybuje. Prvoradou úlohou vyšetrovateľov je teraz odhaliť totožnosť páchateľa. Keď spoznajú jeho meno, začnú pátrať po jeho pohybe a kontaktoch, čo by ich mohlo doviesť k organizátorom útoku. Bezpečnostní analytici predpokladajú, že masakru majú na svedomí severokaukazskí islamistickí extrémisti. Premiér Vladimir Putin však v stredu naznačil, že úder tentoraz neprišiel z niekdajšej najobávanejšej republiky severného Kaukazu. „Terajší teroristický útok podľa predbežných údajov nemá nič spoločné s Čečenskou republikou,“ uviedol podľa agentúry Interfax bez ďalších podrobností. Rovnaká agentúra uviedla, že vyšetrovatelia už tušia, komu mohla odtrhnutá hlava patriť, podozrenie si však musia overiť.

Podľa denníka Moskovskij komsomolec útok na Domodedovo mohol byť reparátom severokaukazskej teroristickej bunky, ktorá sa chystala v Moskve utopiť v krvi už novoročné oslavy. Niektorých jej členov sa síce začiatkom januára podarilo zatknúť, zvyšok sa však mohol pustiť do nového diela skazy.

Skupinka prišla do ruskej metropoly už koncom novembra, ich zámer odpáliť v silvestrovskú noc bombu na preplnenom Manéžnom námestí neďaleko Kremľa napokon zmarila neopatrnosť a náhoda. Vyvolená „čierna vdova“ sa pred odchodom z prenajatého domčeka opásala výbušninou a priskoro si aktivizovala mobilný telefón, pomocou ktorého mal jej komplic nálož okolo polnoci odpáliť. Dve a pol hodiny pred dohodnutým termínom na nový mobilný telefón prišla od operátora esemeska so želaním šťastného Nového roku. „Pás na samovražednej atentátničke detonoval, zostala z nej iba hlava,“ povedal pre Moskovskij komsomolec jeden z vyšetrovateľov.

Dva dni po útoku v Domodedove začali, obrazne povedané, padať aj hlavy zodpovedných. Prezident Dmitrij Medvedev odvolal generála polície, ktorý mal na ministerstve vnútra na starosti dopravu v centrálnom regióne Ruska. „Ak tí ľudia nechápu, ako treba pracovať, nájdeme iných,“ vyhlásil a pred televíznymi kamerami vyzval ministra vnútra, aby poriadne „zatriasol“ celou dopravnou políciou. Minister vzápätí odvolal viacerých vysokopostavených dôstojníkov.

V Moskve a Moskovskej oblasti v stredu spustili štátne vlajky na pol žrde. Celoštátny smútok však nebol vyhlásený, lebo podľa tradície sa tak deje iba po tragickom úmrtí prinajmenšom sto ľudí. Úrady zverejnili kompletný zoznam 34 obetí. Popri Rusoch sú v ňom mená dvoch občanov Rakúska, dvoch z Tadžikistanu a po jednom z Nemecka, Uzbekistanu, Ukrajiny a Británie. Briti však smútia až za dvoma svojimi obeťami. Kirill Bodrašov, syn ruských diplomatov, ktorý vyrastal v Budapešti a usadil sa v Londýne, mal totiž popri ruskom občianstve aj britské a maďarské.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba