Obama loví umiernených

Americký prezident začal svoju kampaň za znovuzvolenie. Barack Obama v Správe o stave Únie predstavil svoj víziu Ameriky, ktorú problémy nakopnú k vyššiemu výkonu. Hlavným adresátom jeho slov však boli nezávislí voliči, ktorí budú budúci rok hrať kľúčovú úlohu pri prezidentských voľbách.

27.01.2011 09:43
Obama, USA Foto:
Prezident USA Barack Obama v prejave o stave Únie predstavil vlastnú víziu Ameriky. V pozadí sedia viceprezident Joe Biden (vľavo) a predseda snemovne John Boehner.
debata

„Toto je sputnikovský moment našej generácie,“ upozornil šéf Bieleho domu, že Spojené štáty začínajú v mnohých oblastiach zaostávať. Narážal tak na rok 1957, keď americká hrdosť utrpela ranu – Sovietsky zväz vyslal na obežnú dráhu prvú družicu a predstihol Američanov. Obama pripomenul, že to viedlo k vystupňovaniu úsilia a Spojené štáty napokon vesmírne preteky vyhrali. „Pred dvoma rokmi som povedal, že potrebujeme dosiahnuť úroveň výskumu a vývoja, nevídaného od čias pretekov o vesmír,“ vyhlásil prezident s tým, že jeho vláda podporí veľké investície do vzdelávania a moderných technológií.

To by podľa Obamu malo Amerike udržať ekonomické prvenstvo a zároveň vyriešiť pálčivý problém s neklesajúcou nezamestnanosťou.

Dva týždne po streľbe v Arizone, pri ktorej zomrelo šesť ľudí a útočník prestrelil hlavu kongresmanke Gabrielle Giffordsovej, sa očakávalo, že Obama zmieni vo svojom prejave tému jednoty. Tú reprezentovali aj jednotliví členovia Kongresu, ktorí porušili tradičný zasadací poriadok a vytvorili republikánsko-demokratické dvojice. Šéf Bieleho domu sa však o tragédii zmienil len okrajovo.

„Jednoduché zistenie (že nie sme až tak odlišní) nezačne novú éru spolupráce. Čo z neho vzíde, je na nás. Čo z tejto chvíle vzíde, nebude záležať na tom, či dnes dokážeme spolu sedieť, ale či zajtra dokážeme spolu pracovať,“ obrátil sa na členov Kongresu.

„Obamovu reč sa nesprevádzali výraznejšie stranícke reakcie. V minulosti sa stávalo, že pri Správe o stave Únie tlieskali len predstavitelia prezidentovej strany. Nie je však jasné, prečo to tentoraz bolo ináč. Či to bolo preto, lebo aj iní súhlasili s Obamovými prioritami, alebo preto, že chceli obmedziť čisto stranícke prejavy práve pre útok na kongresmanku Giffordsovú,“ uviedol pre Pravdu Josh Clinton, riaditeľ Centra pre štúdium demokratických inštitúcií.

V skutočnosti však Obama hovoril najmä k umierneným voličom. Práve nezávislí ho pred dvoma rokmi vyniesli do Bieleho domu a rovnaká skupina voličov v novembri potopila demokratov a darovala Snemovňu reprezentantov republikánom. Obama sa preto už týmto svojím prejavom a posunom do politického stredu snažil upevniť si svoju pozíciu.

„Myslím, že to bol slušný prejav, ktorý sa podľa očakávania zaoberal najmä ekonomikou,“ povedal pre Pravdu Matthew Eshbaugh-Soha, politológ zo Severotexaskej univerzity. „Bol to prejav, ktorý bol veľmi pro-podnikateľský, čo by mohlo niekoho prekvapiť. Boli v ňom myšlienky, ktoré sa budú páčiť republikánom aj demokratom, nie však radikálnej ľavici ani pravici. Prezident si však svojou víziou budúceho ekonomického rastu, inovácie a prosperity, ktorá sa nebude páčiť len málokomu, vytvára pozíciu medzi umiernenými Američanmi a nezávislými pre rok 2012,“ hovorí expert.

„Najdôležitejšou otázkou zostáva či sa prezident a Snemovňa reprezentantov, ktorú ovládajú republikáni, zhodnú na tom, čo robiť a ako riešiť rekordný deficit,“ pripomenul Clinton „Je jednoduché súhlasiť s tým, že je potrebné obmedziť vládne výdavky a zlepšiť vzdelávací systém a infraštruktúru. Ťažšia je už zhodnúť sa na tom, ako dosiahnuť tieto ciele,“ povedal expert z Vanderbiltovej univerzity

Obama údajne v poslednom čase študoval prejavy Ronalda Reagana a duch bývalého prezidenta, povestného hľadaním lepších stránok vecí, sa ocitol aj v jeho správe. „Obama predstavil optimistickú víziu americkej budúcnosti, v ktorej aktívna, no štíhlejšia vláda bude zohrávať dôležitú úlohu prostredníctvom investícií do infraštruktúry, výskumu a vzdelávania,“ myslí si Steve Greene, expert na americkú politiku zo Severokarolínskej univerzity. „Myslím si, že svoje slová smeroval k nezávislým voličom a že im trafil do nôty. Okrem toho sa prihováral aj médiám, ktoré pomáhajú formovať politickú diskusiu,“ povedal Greene pre Pravdu.

Na rozdiel od svojho predchodcu Georgea Busha, ktorý zahraničnej politike zvyčajne venoval viac ako polovicu výročných prejavov, Obama dianie vo svete zmienil len okrajovo. Okrem komentovania situácie v Iraku a Afganistane podporil zmeny v Tunisku a potvrdil svoje odhodlanie bojovať za zníženie počtu jadrových zbraní.

Hlavné body Obamovej správy

  • zmrazenie domácich výdavkov na päť rokov
  • silná podpora vzdelávania a reforma systému verejného školstva
  • veto všetkých projektov, ktorými budú zákonodarcovia chcieť dotovať svoje volebné obvody
  • do roku 2035 by 80 % energie malo pochádzať z obnoviteľných zdrojov
  • reforma zdravotníctva môže pokračovať, ak prídu lepšie nápady
  • do piatich rokov by 98 % Američanov malo mať prístup k vysokorýchlos­tnému bezdrôtovému internetovému pripojeniu

© Autorské práva vyhradené

debata chyba