Jordánsky kráľ vymenoval nového premiéra, opozícii sa nepáči. Prevrat vylúčila

Jordánsky kráľ Abdulláh II. odvolal premiéra Samíra Rifaího a vymenoval na jeho miesto Marúfa Bachíta, ktorého poveril zavedením "naozajstných politických reforiem". "Bachítovou úlohou bude podniknúť praktické, rýchle a hmatateľné kroky, ktorými sa odštartujú naozajstné politické reformy, pozdvihne sa úroveň jordánskej demokracie a zabezpečí bezpečný a slušný život pre všetkých Jordáncov," oznámil kráľovský palác v Ammáne.

01.02.2011 15:53
Jordánsky kráľ Abdulláh II. Foto: ,
Jordánsky kráľ Abdulláh II.
debata (2)

Opozičný Islamský akčný front však už dal najavo, že ani s nomináciou Bachíta nie je spokojný, keďže to podľa neho nie je žiadny reformátor. Bachít bol už jordánskym premiérom v rokoch 2005 až 2007. Opozícia navyše naďalej požaduje zmenu ústavy z roku 1952, podľa ktorej premiéra a vládu vymenováva kráľ. Islamský akčný front požaduje, aby bol premiérom vždy predstaviteľ politickej strany, ktorá má väčšinu v parlamente, tak ako je tomu v západných demokraciách.

Nechceme prevrat, tvrdí opozícia

Jordánska opozícia nepripravuje nepokoje a prevrat ako v Egypte a nebude žiadať odchod jordánskeho kráľa Abdulláha II. Ako v Ammáne vyhlásil šéf Islamského akčného frontu Hamzá Mansúr, jordánska opozícia bude naďalej bojovať za demokratické reformy, no nepožaduje zmenu režimu a pád kráľa. „Jordánsko nie je Egypt,“ hovorí Mansúr.

2 debata chyba