Obama podpísal zmluvu START

Americký prezident Barack Obama podpísal Zmluvu o obmedzení počtu jadrových zbraní (START). Obama ratifikačné dokumenty potvrdil podpisom v Oválnej pracovni Bieleho domu za účasti kľúčových senátorov a významných členov svojej vlády vrátane ministerky zahraničia Hillary Clintonovej a ministra obrany Roberta Gatesa.

02.02.2011 19:51
debata

V piatok už zmluvu podpísal aj ruský prezident Dmitrij Medvedev. Zmluva vstúpi do platnosti po tom, ako si Washington a Moskva odovzdajú schválené dokumenty. Výmena dokumentov by mohla prebehnúť počas stretnutia ruského ministra zahraničia Sergeja Lavrova a jeho americkej rezortnej kolegyne Hillary Clintonovej na bezpečnostnej konferencii v Mníchove vo februári.

Prezidenti Spojených štátov a Ruska podpísali dohodu o jadrovom odzbrojení 8. apríla 2010 v Prahe. Nová dohoda START má nahradiť pôvodnú Zmluvu o obmedzení počtu strategických zbraní z roku 1991, ktorú podpísali Vladimir Putin a George Bush a ktorej platnosť vypršala 5. decembra 2009.

START obmedzuje počet rozmiestnených bojových hlavíc oboch krajín na 1550, čo je asi o 30 percent menej ako limit stanovený v roku 2002. Výrazne sa zníži aj počet nosičov, teda bombardérov, ponoriek a rakiet, kde sú nové limity stanovené na 700 kusov. Záväzky stanovené v zmluve musia oba štáty splniť do siedmich rokov.

debata chyba