Čaká vás rok krvi a sĺz, sľubuje Rusom vodca rebelov Umarov

Vodca moslimských povstalcov zo severného Kaukazu Doku Umarov vo videonahrávke zverejnenej na islamskom webe sľúbil Rusku premeniť tento rok na "rok krvi a sĺz". Nahrávka nie je datovaná, zrejme ju však nahrali ešte pred krvavým atentátom na moskovské letisko Domodedovo, ktorý si vyžiadal 36 životov a viac ako sto zranených.

06.02.2011 11:22
Doku Umarov Foto:
Vodca moslimských povstalcov zo severného Kaukazu Doku Umarov na videonahrávke. Po jeho ľavej ruke stojí muž nápadne podobný predpokladanému samovražednému atentátnikovi na moskovské letisko Domodedovo.
debata (41)

Podľa ruských médií sa mladík stojaci po Umarovej ľavici podobá predpokladanému samovražednému atentátnikovi, ktorý sa 24. januára v letiskovej hale Domodedova odpálil do vzduchu a preto videonahrávku považujú za Umarovo nepriame prihlásenie sa k zodpovednosti za krviprelievanie.

Samotný Umarov, ktorý sa ako vládca „emirátu Kaukaz“ v minulosti hlásil k mnohým teroristickým útokom vrátane atentátov v moskovskom metre v marci minulého roka so štyridsiatimi obeťami, sa však o atentáte na letisko nijako nezmienil.

Úrady zatiaľ oznámili len to, že atentát spáchal dvadsaťročný mladík z Kaukazu a že vraj pozná organizátorov útoku, ktorí spáchali severokaukazskí povstalci, ale identitu atentátnika, ani strojcov útoku doteraz nezverejnili.

Videonahrávku vraj natočili počas „emirovej“ návštevy základne samovražedných atentátnikov, ktorú volajú Záhrada spravodlivých, čo bolo ešte pred vyslaním mladíka Sejfullacha na akciu do Ruska. Umarov, po ktorého boku stojí veliteľ jednotky a Sejfullach, sľúbil, že sa tieto operácie budú konať „každý mesiac, každý týždeň, ak dá Alah“. Na cestu mučeníckej smrti je vraj pripravených vydať sa päťdesiat až šesťdesiat bojovníkov.

Sejfullach sa podľa serveru Kavkaz online a denníka Novaja Gazeta podobá podobizni Magomeda Jevlojeva, dvadsaťročného mladíka zo severokaukazského Ingušska, ktorý zmizol vlani v septembri po tom, čo nedokončil účtovnícku školu. Podľa médií práve Jevlojev atentát spáchal, čo vraj potvrdila analýza DNA, a údajne tiež už zatkli jeho brata a sestru. Otec a matka, vodič autobusu na penzii a učiteľka, sa medzitým presťahovali k príbuzným. Oficiálne tieto informácie nikto nepotvrdil.

Veľké boje na ruskom severnom Kaukaze ustali už pred rokmi po rozdrvení čečenských separatistov, ale násilie sa medzitým rozšírilo aj do susedných autonómnych republík a stalo sa všedným javom. Teroristi tiež útočia priamo v Rusku, o čom svedčí útok na rýchlik Moskva-Petrohrad pred dvoma rokmi, minuloročný v moskovskom metre a tento rok na letisko Domodedovo. Umarov sa usiluje o vyhnanie ruských síl z Kaukazu, ktorý chce premeniť na moslimský štát.

Ruský denník Komsomolská pravda ponúkol skicu... Foto: Komskomolská pravda
atentátnik, terorista, rusko, domodedovo Ruský denník Komsomolská pravda ponúkol skicu tváre teroristu.

Extrémistická skupina Záhrada spravodlivých (Rijadus Salichijn) bola verejnosti známa predovšetkým ako oddiel samovražedných atentátničiek, ktorých manželia alebo príbuzní zahynuli v bojoch proti ruským jednotkám. Čierne vdovy prvýkrát šokovali ruskú verejnosť v roku 2002, keď skupina ozbrojených Čečencov obsadila moskovské divadlo. Pri následnej protiakcii ruskej polície zahynulo 130 rukojemníkov.

Čierne vdovy sa podieľali na mnohých ďalších teroristických akciách vrátane mimoriadne tragického útoku v roku 2004 na školu v severoosetskom Beslane s viac ako 320 obeťami. Experti predpokladali, že oddiel zanikol v roku 2006, keď zabili vodcu čečenských povstalcov Šamila Basajeva. Na jar 2008 však Doku Umarov oznámil, že oddiel bude znovu obnovený.

41 debata chyba