Američan je špión a vrah, tvrdí Pakistan

Zabíjal, keď sa bránil, alebo chcel odpratať nežiaducich svedkov? Je to diplomat alebo špión? Prípad Rayna Davisa zamestnáva Spojené štáty a Pakistan a zatiaľ ani jedna strana nechce ustúpiť.

11.02.2011 07:20
Rayn Davis Foto: ,
Pakistanská strana tvrdí, že Rayn Davis mal za sebou výcvik v špeciálnych jednotkách.
debata (2)

Washington tvrdí, že Davis je americký diplomat. Muž 27. januára v pakistanskom Lahore zastrelil dvoch ľudí. Davisova verzia znie, že ho ohrozovali zbraňami a on sa bránil. Pakistanské úrady ho zatkli, hoci ministerstvo zahraničných vecí USA zdôrazňuje, že má diplomatickú imunitu.

V pakistanskej televízii sa objavila nahrávka, na ktorej Davisa vypočúvajú. "Musím ambasáde oznámiť, kde som,“ tvrdí diplomat. Uviedol, že sa volá Raymond Davis a že pracuje pre americké veľvyslanectvo, konkrétne na konzuláte v Lahore.

"Jeho zadržiavanie je nelegálne,“ tvrdí Washington. Pakistanské neoficiálne zdroje však opisujú iný príbeh. Davis vraj v krajine pracoval ako špión. Prekročil však hranice, ktoré mu boli ochotní tolerovať, a tak ho začala sledovať pakistanská tajná služba. Muži, ktorých zastrelil, patrili k nej.

"Táto správa nie je podložená,“ citovala televízia ABC P. J. Crowleyho, hovorcu amerického rezortu zahraničných vecí.

Pakistanská strana tvrdí, že Davis mal za sebou výcvik v špeciálnych jednotkách a bol šéfom bezpečnostnej firmy Hyperion Protective Consultants. Tá však podľa niektorých pakistanských médií bola pravdepodobne len maskovaním pre spravodajské aktivity. Televízia ABC uviedla, že americké veľvyslanectvo v Islamabade nevysvetlilo, prečo bol Davis ozbrojený.

Pre Spojené štáty je Pakistan kľúčovým spojencom v boji s terorizmom. Verejná mienka v krajine je však výrazne protiamerická. Davisov prípad teda vzbudzuje veľa vášní a diplomatické problémy. Z americkej Snemovne reprezentantov už zaznelo, že Washington by mohol stopnúť Islamabadu vojenskú pomoc v hodnote dve miliardy dolárov ročne.

"Áno, existuje tu určité napätie,“ priznáva aj bývalý pakistanský diplomat Tukír Husajn. "Bude to však krátkodobé. V dlhodobom horizonte nepríde k narušeniu vzťahov. Davisa nakoniec prepustia. Problém to bude skôr pre pakistanskú vládu doma, nie pre pakistansko-americké vzťahy,“ povedal pre Pravdu Husajn, ktorý vyučuje na Georgetownskej univerzite a ako veľvyslanec slúžil na viacerých postoch vo svete.

"Príbeh podčiarkuje opozíciu proti americkej prítomnosti v Pakistane. Nepredpokladám však, že bude mať dôležitý vplyv. Vzťahy medzi USA a Pakistanom sú veľmi hlboké, čo sa týka vojenskej pomoci,“ myslí si Chris Ogden, expert na bezpečnostné vzťahy v Ázii. "Stíhanie Davisa by mohlo nejakým spôsobom upokojiť verejnú mienku v Pakistane. Spojené štáty to však nebudú tolerovať a bolo by to tiež porušenie noriem medzinárodnej diplomacie,“ uviedol pre Pravdu odborník z univerzity v škótskom St. Andrewse.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba