World Press Photo: Zvíťazila snímka dievčaťa, ktoré zmrzačil jej manžel

Šokujúci záber Afganky s odrezaným nosom a ušami, ktorý zhotovila juhoafrická fotografka Jodi Bieberová, zvíťazil na Medzinárodnej súťaži World Press Photo za rok 2010. Fotografiu dievčaťa, ktorej krása ostro kontrastuje s jej zmrzačením, zverejnil 1. augusta 2010 na titulnej strane časopis Times ako ukážku "spravodlivosti", ktorú presadzuje afganské radikálne hnutie Taliban. Nos a uši odrezal svojej žene manžel ako trest za "neposlušnosť".

11.02.2011 12:04
World press photo Foto:
Víťazná fotografia World Press Photo.Je na nej Afganka, ktorej fundamentalisti odsekli nos.
debata (14)

Porota počas odôvodnenia svojej voľby uviedla, že nech je fotografia osemnásťročného afganského dievčaťa akokoľvek aran­žovaná, stavia sa k otázke násilia na ženách dôstojným spôsobom. Dievča z fotografie odviezla z Afganistanu americká armáda a teraz žije v Spojených štátoch, kde podstúpila plastickú operáciu.

„Je to neuveriteľne silná fotografia. Vysiela do sveta veľmi silný odkaz o polovici populácie, ktorú tvoria ženy a tak veľa z nich stále žije v biednych podmienkach a sú vystavené násiliu. Je to také silné, pretože tá žena vyzerá dôstojne, až ikonicky,“ uviedla vo vyhlásení členka poroty Ruth Eichhornová.

Porota WPP vyberala z rekordného počtu 108 059 fotografií, ktoré zaznamenalo 5847 fotografov zo 125 krajín sveta. Ceny nakoniec získalo 56 fotografov z 23 krajín. Porota tiež vyzdvihla sériu dvanástich snímok, ktorých autormi sú čílski baníci, uväznení v bani 69 dní a ktorých sa 13. októbra podarilo zachrániť.

Celková víťazka jednej z najprestížnejších fotografických cien na svete Bieberová získala s rovnakou fotkou aj prvé miesto v kategórii jednotlivý portrét. Za víťazstvo na World Press Photo dostane finančnú odmenu 10-tisíc eur.

Víťazná fotografia World Press Photo.Je na nej...
Druhé miesto v súťaži Word Press Photo získala...
+12Starý železný obchod v plameňoch v haitskej...
14 debata chyba