Britská polícia zatkla Slovákov pre fingované sobáše

Anglická polícia v spolupráci s prisťahovaleckou službou zadržala v stredu na severozápade Anglicka 10 ľudí, medzi ktorými sú aj Slovenky a jeden Slovák.

16.02.2011 21:28
svadba, manželia, rodina Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Zadržaní patrili k medzinárodnému gangu, ktorý organizoval fingované sobáše. Na akcii s krycím názvom Razorback spolupracovala polícia so zvláštnym vyšetrovacím tímom Britskej prisťahovaleckej služby (UKBA). Policajti vtrhli v stredu skoro ráno do vytypovaných bytov v mestách Rotherham, Manchester a v ich okolí. S odvolaním sa na britskú agentúru PA o tom informovala agentúra Mediafax.

Medzi zadržanými je sedem slovenských a českých žien, ktoré majú 21 až 36 rokov, 19-ročný Slovák, 25-ročný Pakistanec a Pakistanka v rovnakom veku. Všetkým hrozí väzenie a deportácia.

„Dnes sme zatkli niekoľko podozrivých, ktorí sú podľa nás súčasťou organizovanej zločineckej skupiny a zohrali kľúčovú úlohu pri pokuse o porušovanie imigračného zákona,“ uviedol detektív Alisdair Duncan z UKBA. Vyšetrovatelia predpokladajú, že ženy z krajín Európskej únie a iných krajín ponúkali cudzincom falošné sobáše za úplatok. Budúci prisťahovalci by tak v Británii ľahko získali trvalý pobyt a z neho vyplývajúce výhody, akými sú pracovné právo či možnosť poberať podporu.

Cieľovou skupinou gangu mali byť Pakistanci žijúci priamo vo vlastnej krajine. Ženy mali odcestovať do Pakistanu a zosobášiť sa tam. Po návrate do Británie mali u miestnych úradov podať žiadosť o povolenie, aby ich manželia mohli za nimi vycestovať. Gang podľa vyšetrovateľov predpokladal, že tento spôsob falošných sobášov nebude natoľko nápadný, ako by boli svadby zrealizované priamo v Británii.

6 debata chyba