Zložte zbrane, inak bude masaker, hrozí Kaddáfí demonštrantom

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí odmietol ustúpiť protivládnym protestom a odstúpiť z čela krajiny, ako to už urobili iní vedúci predstavitelia v regióne. Armáde a polícii nariadil, aby prevzala situáciu v krajine opäť pod kontrolu.

22.02.2011 08:06 , aktualizované: 19:26
kaddáfi, líbya Foto:
Na snímke z televízneho záznamu Muammar Kaddáfí počas svojho prejavu v Tripolise.
debata (144)

V emotívnom a dlhom televíznom prejave, ktorý vysielali satelitné spravodajské televízie, vyhlásil, že je odhodlaný v Líbyi zostať a aj zomrieť ako mučeník.

Zjavne rozhorčený Kaddáfí pripomenul, že nemá žiadnu oficiálnu funkciu, a že preto nemusí podávať žiadnu rezignáciu. Plánuje však zostať „vodcom revolúcie“, ktorú zaviedol s nástupom k moci pred viac ako 40 rokmi. Pripustil však, že urobí kvôli pretrvávajúcim nepokojom určité ústupky, ktoré okrem iného povedú k posilneniu právomocí regionálnych orgánov. Tvrdil, že už v stredu vzniknú nové ľudové výbory a vedenie mestských radníc.

Demonštrantov nazval krysami, stúpencov vyzval k akcii

Líbyjský vodca tiež tvrdil, že udalosti posledných dní poškodili obraz krajiny. Mládež, ktorá protivládne protesty fakticky iniciovala, obvinil, že len kopíruje iné arabské krajiny. Protestujúcich označil za gangy, potkanov a žoldnierov, ktorí nie sú predstaviteľmi líbyjského ľudu. Tvrdil, že demonštranti chcú premeniť Líbyu na islamský štát, akýsi „nový Afganistan“. Vyzval naopak svojich stúpencov, aby v stredu vyšli do ulíc a vyjadrili mu podporu.

„Muži a ženy, ktorí milujete Kaddáfího. Vyjdite zo svojich domov a zaplňte ulice. Opustite vaše domy a napadnite ich (opoziciu, pozn.) v ich brlohoch. Berú vaše deti, opíjajú ich a posielajú na smrť. Prečo? Aby zničili Líbyu, spálili Líbyu,“ vyhlásil. Upozornil, že jeho stúpenci vykonajú čistky „dom za domom“, aby potlačili vzburu, pokiaľ sa protestujúci sami nevzdajú. „Vydajte svoje zbrane, inak začne masaker,“ vyhrážal sa.

Kaddáfi tiež napriek informáciám médií a nezávislých organizácií o stovkách mŕtvych poprel, že by použil proti demonštrantom násilie. „Zatiaľ som nenariadil použitie sily, nenariadil som, aby bola vystrelená jediná guľka. Ale ak to urobím, všetko bude horieť,“ tvrdil.

„Budem bojovať do poslednej kvapky krvi,“ povedal tiež Kaddáfí, za ktorým sa v televíznom zábere objavil zničený interiér pravdepodobne niektorej z vládnych budov. „My, Líbyjčania, sme vzdorovali v minulosti Spojeným štátom a Británii. Nevzdáme sa,“ uviedol tiež. „Som bojovník, revolucionár zo stanu. Padnem nakoniec ako mučeník,“ povedal. „Líbya chce slávu, Líbya chce byť na vrchole, na vrchole sveta,“ pokračoval.Režim prvýkrát priznal 300 obetí

Režim v utorok prvýkrát zverejnil oficiálny počet obetí týždeň trvajúcich nepokojov v krajine. Demonštrácie si podľa úradov vyžiadali životy až 300 ľudí vrátane 58 vojakov. Až polovica z nich pritom zomrela v druhom najväčšom meste Bengází. Údaje zverejnili v utorok na mieste, kde sa očakáva tlačová konferencia Kaddáfího syna Sajfa al-Isláma. Informácia o počte obetí sa objavila na obrovskej veľkoplošnej obrazovke.

O počte ľudí, ktorí prišli o život pri nepokojoch, ktoré vypukli 15. februára, sa doposiaľ viedli len dohady. Organizácia Human Rights Watch doteraz hovorila o 233 obetiach, zatiaľ čo Medzinárodná federácia pre ľudské práva odhadla ich počet na 300 až 400.

Do Venezuely neodišiel, ostáva v Tripolise

Kaddáfí v noci v televíznom vysielaní vyhlásil, že je stále v líbyjskej metropole „Tripolis a nie vo Venezuele“. Kaddáfího vystúpenie netrvalo ani minútu a podľa televízie je vodca vo svojej rezidencii v Bab al-Azízja v hlavnom meste.

„Chcem ukázať, že som v Tripolise a nie vo Venezuele. Neverte televíznym staniciam, ktoré patria túlavým psom,“ nabádal poslucháčov Kaddáfí oblečený v tmavom kabáte. Sedel v automobile a nad jeho otvorenými dverami držal roztvorený dáždnik. V Tripolise už dva dni prší.

„Chcel som niečo povedať mládeži na Zelenom námestí (v Tripolise) a zostať s nimi do noci hore, ale začalo pršať. Vďaka bohu, je to dobrá vec,“ vyhlásil Kaddáfí v prvom vystúpení od začiatku protestov minulý týždeň.

Nepotvrdili sa teda špekulácie, že je Kaddafi na ceste do Venezuely, s ktorej prezidentom Hugom Chávezom má veľmi blízke vzťahy.

O situácii bude rokovať Bezpečnostná rada OSN

Líbyou otriasajú násilné protesty, ktoré si vyžiadali už niekoľko stoviek obetí na životoch. Demonštranti požadujú odchod Kaddáfího, ten sa ale vzdať nechce. Armáde nariadil demonštrácie potlačiť; hoci časť ozbrojených síl odmietla proti demonštrantom zakročiť, lietadlá bombardovali obývané časti metropoly. Kaddáfího syn Sajf Islám tvrdil, že terčom boli muničné sklady.

Opozičné sily dostali pod kontrolu niekoľko miest na východe krajiny vrátane Benghází. Na stranu protestujúcich sa postavili aj niektorí líbyjskí diplomati. Líbyjská misia pri OSN zároveň Kaddáfího vyzvala na rezignáciu.

Podľa agentúry Reuters, ktorá sa opiera o oznámenie miestnych obyvateľov, v skorých ranných hodinách panuje v líbyjskej metropole pokoj. Pokračuje aj evakuácia cudzích štátnych príslušníkov.

Násilie v Líbyi odsúdil kategoricky aj generálny tajomník OSN Pan Ki-mun, ktorý na utorok zvolal ku kríze schôdzku Bezpečnostnej rady, ktorá sa bude konať za zatvorenými dverami. Povedal, že hovoril s Kaddáfim a vyzval ho k zdržanlivosti.

O zvolanie neodkladného zasadnutia BR požiadala líbyjská diplomatická misia pri OSN, ktorej členovia sa podobne ako ďalší líbyjskí diplomati vo svete postavili za protestujúci dav vo vlasti a vyzvali armádu k zvrhnutiu Kaddáfího. „Tyran Muammar Kaddáfí dal jasne najavo prostredníctvom svojich synov úroveň ľahostajnosti, aj ako veľmi opovrhuje Líbyou a líbyjským ľudom,“ uvádza sa vo vyhlásení misie. Dokument odsudzuje i Kaddáfího využívanie „afrických žoldnierov“ na potláčanie povstania.

Kaddáfí, ktorý hovoril takmer 80 minút, sa objavil v tradičnom beduínskom odeve a mával pred kamerou takzvanou zelenou knihou jeho myšlienok, ktorá je pre jeho režim akousi bi­bliou revolúcie. Po prejave Kaddáfí opustil objekt, v ktorom sa nakrúcalo, a nasadol do malého vozidla so šoférom. Sprevádzali ho asi dve desiatky ozbrojených stúpencov.

144 debata chyba