Kaddáfí obviňuje Usámu bin Ládina a mládež pijúcu tzv. 'Nescafé'

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí obvinil šéfa teroristickej siete al-Kájda Usáma bin Ládina z toho, že vyvoláva protivládne protesty v Líbyi. Líbyjskej televízii po telefóne ďalej povedal, že ľudia, ktorí proti sebe bojujú, sú pod vplyvom halucinogénnych drog. Ich rodinám nariadil, aby svojich synov našli a odviedli ich domov.

24.02.2011 15:52 , aktualizované: 17:04
Líbya, protesty Foto:
Cudzinci chcú opustiť Líbyu, na tripoliskom letisku vládne chaos.
debata (28)

„Ústava hovorí jasne: vezmite im zbrane,“ vyhlásil Kaddáfí o mladých ľuďoch, ktorým podľa neho Al-Kájda dáva „halucinogénne ta­bletky do kávy s mliekom, ako Nescafé“.

„Bin Ládin … to je skutočný nepriateľ, ktorý manipuluje ľuďmi. Nenechajte sa ovplyvniť bin Ládinom,“ vyzval Kaddafi, podľa ktorého by sa k protestom proti jeho vláde nikto duševne zdravý nepridal.

Líbyjský vodca ďalej povedal, že on sám má iba „morálnu autoritu“. „Nemám žiadnu moc, sú to ľudia, ktorí majú výsadu (rozhodovať o zásadných otázkach),“ vyhlásil Kaddáfí, ktorý sa tiež začudoval nad tým, prečo by mal z funkcie odísť on, keď napríklad britská kráľovná Alžbeta II. vládne dlhšie. Kaddáfi tiež vyjadril sústrasť pozostalým zosnulých, ktorých nazval „deťmi Líbye“.

Svoj príhovor adresoval podľa nápisu na obrazovke predovšetkým ľuďom asi 50 kilometrov západne od Tripolisu vzdialeného mesta Závíja, v ktorom sa rozhoreli boje medzi stúpencami a odporcami líbyjského vodcu. Zahynulo pri nich podľa líbyjských novín najmenej desať ľudí a mnoho ďalších bolo zranených. To, čo sa v meste odohráva, je podľa Kaddáfího „komédia“. „Keď sa chcete navzájom zabíjať, tak sa zabíjajte,“ odkázal obyvateľom.

Kaddáfí, ktorý v líbyjskej televízii vystúpil od začiatku protivládnych búrok tretíkrát, hovoril asi pol hodiny. Bolo ale počuť len jeho hlas, on sám sa na obrazovkách neobjavil, preto nie je s určitosťou možné povedať, odkiaľ hovoril. Niektorí pozorovatelia tiež podľa agentúry DPA špekulujú o tom, či hlas naozaj patril líbyjskému vodcovi.

Vodcovi predpovedajú osud Hitlera

Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu sa snažia udržať mestá v okolí Tripolisu. Tie na východe už zrejme ovláda opozícia. Tisícky cudzincov sa snažia dostať z Líbye, ale ich evakuáciu po mori komplikuje zlé počasie. Očakáva sa, že Kaddáfí druhýkrát od utorka prehovorí k Líbyjčanom. Znalci sa zhodujú, že okruh jeho verných sa zužuje.

Dopoludnia prepukli boje v meste Závíja, ktoré je vzdialené asi 50 kilometrov západne od Tripolisu a tiež v Misuráte. Toto mesto leží zhruba dvesto kilometrov východne od metropoly a opozícia už získala nad ním kontrolu v stredu. Jednotka jedného z Kaddáfího synov tam však rozpútala vo štvrtok bitku o letisko. Hlásia odtiaľ mŕtvych, ale ich počet nie je teraz ešte známy.

Bez obetí sa neobišiel ani útok Kaddáfího jednotky na mešitu a minaret v Závijí. Svedkovia tvrdia, že v uliciach sú početné jednotky a že vojaci postavili na cestách hliadky. Kaddáfí má údajne prehovoriť k Líbyjčanov každú chvíľu.

Líbyjský rezort obrany vyzval občanov, aby dodali informácie o vodcoch nepokojov aj o tých, kto im poskytol finančnú pomoc a vraj im dali aj drogy. Za informácie sľúbilo ministerstvo finančnú odmenu.

Cudzinci sa snažia dostať za každú cenu z Líbye. Najľahšie je to pozemnými prechodmi. Do Tuniska a Egypta už prešlo 30-tisíc ľudí. Asi desaťtisíc osôb sa snaží dostať do lietadiel z tripolského letiska. Situácia tam je vraj úplne chaotická a terminál pripomína blázinec.

V ťažkej situácii sú zamestnanci ropných zariadení v púšti. Okrem iných je tam asi 170 Britov a britská vláda zvažuje, že po nich vyšle špeciálnu vojenskú jednotku. Briti kritizujú svoju vládu za pomalé riešenie evakuácie.

Kým v tripolskom prístave čaká na utíšenie vetra loď s niekoľkými stovkami Američanov, dve turecké lode sa na rozbúrené more vydali s tritisíc Číňanmi a dorazili už do Turecka.

Európska únia bude evakuovať 10-tisíc svojich občanov, ktorí v Líbyi uviazli. Európa začína dokonca uvažovať o protilíbyjských sankciách. Je za ne Francúzsko i Nemecko, Taliansko sa naopak boja ich ekonomických dôsledkov. Podľa najnovších správ klesla v Líbyi ťažba ropy o 75 percent na denných 400-tisíc barelov. Saudská Arábia chce výpadok nahradiť.

Informácie z Líbye je ťažké nezávisle overiť, pretože hlavné mesto je pre zahraničných novinárov uzatvorené. Štúdiá štátnej televízie v noci na štvrtok navštívil Kaddáfího syn Sajf Islám a tvrdil, že život v Líbyi sa vracia do normálnych koľají. Jeho sestra Ajša pred kamerami zase poprela informácie o tom, že sa údajne pokúsila utiecť na Maltu.

Vôbec prvýkrát sa k situácii vyjadril americký prezident Barack Obama. Odsúdil násilnosti a nechal si vypracovať znaleckú správu, ako na situáciu reagovať.

Podľa exministra spravodlivosti Mustafu Muhammada Abbúda Džalíla sú Kaddáfího dni zrátané a že líbyjského vodcu určite čaká osud Adolfa Hitlera. Džalál nepochybuje o tom, že Kaddáfí nakoniec spácha samovraždu.

28 debata chyba