Bráňte Líbyu, bráňte ropu, hecoval svojich prívržencov Kaddáfí

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí v krátkom prejave vyzval svojich stúpencov v centre Tripolisu, aby bránili Líbyu a jej ropné záujmy. Pred davom ľudí tiež vyhlásil, že proti odporcom sa bude bojovať, dokedy to budú chcieť. Kaddáfího prejav odvysielala líbyjská televízia.

25.02.2011 18:38 , aktualizované: 21:24
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí vystúpil pred svojimi prívržencami a vyzýval ich, aby neustávali v boji.
debata (86)

„Pripravte sa brániť Líbyu. Pripravte sa brániť ropu, pripravte sa brániť dôstojnosť,“ povedal tisíckam svojich prívržencov Kaddáfí. „Toto je líbyjský ľud, ktorý dostal Taliansko na kolená. Spievajte, tancujte a pripravujete sa. Som uprostred davu, budeme bojovať a zvíťazíme,“ vyhlásil líbyjský vodca na Zelenom námestí.

„Za pomoci ozbrojeného ľudu dokážeme zvíťaziť nad všetkými útokmi. Ak to bude nutné, otvoríme skladisko zbraní, aby sme vyzbrojili líbyjský ľud. Líbya bude horieť červeným plameňom,“ povedal ďalej Kaddáfí, ktorý nazval zahraničné médiá psami.

Muammar Kaddáfí po skončení reči posielal... Foto: Reuters
Muammar Kaddáfí Muammar Kaddáfí po skončení reči posielal svojim prívržencom vzdušné bozky.

Príhovor Kaddáfího, ktorý mal na hlavu kožušinovú čapicu, bol podľa vyjadrení líbyjskej televízie vysielaný naživo. BBC však uviedla, že išlo o záznam natočený ešte predtým počas dňa.

Kaddáfí od vypuknutia nepokojov 15. februára vystúpil v televízii štvrtýkrát, prvý raz však prehovoril priamo medzi ľuďmi. Na záver vystúpenia posiela svojim stúpencom vzdušné bozky.

Vojaci strieľali do tisícok ľudí na predmestí Tripolisu

Jednotky verné líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu strieľali do účastníkov opozičnej demonštrácie na tripolskom predmestí. Podľa televízie Al-Arabíja sedem ľudí prišlo o život a niekoľko je zranených. Metropolu strážili Kaddáfího jednotky, tanky strážili cesty na letisko a tiež mešity.

Agentúra Reuters oznámila, že bezpečnostné jednotky strieľali do tisícok ľudí zhromaždených na jednom západnom predmestí Tripolisu. V niektorých častiach hlavného mesta však demonštrácie pokračovali aj napriek snahám bezpečnostných síl protestujúcich rozohnať. „Myslím si, že v Tripolise začalo povstanie. Keď idete na Zelené námestie, nájdete ho plné Kaddáfího prívržencov. V ostatných častiach šli ľudia po piatkových modlitbách protestovať proti Kaddáfímu,“ povedal jeden z obyvateľov líbyjského hlavného mesta. Niektoré časti mesta má opozícia už údajne pod kontrolou.

Líbyjskí demonštranti nesú rakvy troch obetí,... Foto: Reuters
Líbya, protesty Líbyjskí demonštranti nesú rakvy troch obetí, ktoré zahynuli počas nepokojov proti režimu Muammara Kaddáfího.

Povstalci vraj tiež získali kontrolu nad ďalšími troma mestami západne od metropoly – Džafran, Zantán, Džadu. Bojovalo sa aj v Závíji, ktoré leží asi 50 kilometrov západne od Tripolisu. Bezpečnostné sily sa Závíju pokúsili znovu ovládnuť, ale nepodarilo sa im to. Podľa svedkov je v uliciach mesta mnoho mŕtvych.

Ďalšie mesto padlo aj na východe krajiny. Armáda a polícia sa stiahla zo svojich objektov v Adžedábíji južne od Benghází a pripojili sa k opozícii. V Benghází, ktoré Kaddáfího sily nekontrolujú už niekoľko dní, v piatok tisícky ľudí vyjadrovalo podporu Tripolisu a chceli, aby sa k nim pripojil a zostal metropolou celej krajiny.

Žiť a zomrieť v Líbyi, to je náš plán, vyhlásil Kaddáfího syn

Prišla aj správa o rezignácii Kaddáfího blízkeho poradcu a bratranca a o tom, že sa k opozícii pridal jeden z Kaddáfího mladších synov Sajf Arab. Naopak druhorodený syn líbyjského vodcu Sajf Islám vyhlásil, že Kaddáfího rodina nemá v úmysle utiecť z Líbye, kde vraj zostane a zomrie. Nedovolí vraj získať „skupine teroristov“ nadvládu nad krajinou. „Máme plán A, plán B a plán C. Plán A je žiť a zomrieť v Líbyi, plán B je žiť a zomrieť v Líbyi a plán C je žiť a zomrieť v Líbyi,“ povedal.

V rozhovore, ktorý natočila vo štvrtok a v piatok odvysielala turecká televízia, tiež poprel, že by sa líbyjský vodca v boji proti povstalcom uchýlil k zničeniu ropného bohatstva. Doterajší počet civilných i vojenských obetí odhadol na 242. Niektoré odhady, vrátane v piatok zverejneného odhadu líbyjského zástupcu pri OSN, ktorý odoprel Kaddáfímu podporu, pritom hovorí až o niekoľko tisíc mŕtvych.

Líbyjčania po piatkových modlitbách opäť vyšli... Foto: SITA
Líbya, protesty Líbyjčania po piatkových modlitbách opäť vyšli do ulíc proti Muammarovi Kaddáfímu.

Podľa Svetového programu pre výživu (WFP) trpia tisícky Líbyjčanov nedostatkom jedla, palív a liekov. Na zlé zaobchádzanie sa podľa BBC sťažuje mnoho černošských Afričanov v Líbyi, ktorých vraj povstalci často pre farbu pleti považujú za Kaddáfího žoldnierov.

Kaddáfího odporcovia sa boja, že použije chemické zbrane

Podľa agentúry DPA sa niektorí odporcovia líbyjského vodcu obávajú, že by mohol nasadiť aj chemické zbrane, ak nadobudne dojem, že je koniec. Kaddáfího opustili v piatok ďalší spojenci. Prestal ho podporovať jeho poradca Kaddaf Dam. Rezignovali aj líbyjskí diplomati v Paríži a pri UNESCO, odstúpil tiež prokurátor a celý diplomatický zbor v Dillí. Aj líbyjskí zástupcovia v Lige arabských štátov (LAS) a šéf líbyjského zastúpenia vo Švédsku vypovedali Kaddáfímu poslušnosť.

V telefonickom rozhovore o situácii v Líbyi hovoril americký prezident Barack Obama a turecký premiér Recep Tayyip Erdogan. Zhodli sa na tom, že násilie, ktoré použila líbyjská vláda proti svojim občanov je neprípustné a hovorili aj o spôsobe, ako líbyjské vedenie pohnať k zodpovednosti. USA uvažujú o úplnom zatvorení svojho zastupiteľstva v Tripolise. Turecko chce spolu so Spojenými arabskými emirátmi do Líbye poslať humanitárnu pomoc.

Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyhlásil, že Kaddáfí musí odísť. Zároveň povedal, že otázku vojenského zásahu by Francúzsko zvažovalo len veľmi opatrne a rezervovane.

86 debata chyba