Hrôza v Tripolise. Na uliciach ležia ranení, kto im pomáha, riskuje život

Ako totálne chaotickú popisuje situáciu v líbyjskej metropole Tripolisu a na jeho letisku Češka, ktorej sa s dvoma deťmi podarilo dostať do lietadla rumunských aerolínií a odletieť do Bukurešti. Letiskové záležitosti nikto neorganizuje, len vojaci vodcu Muammara Kaddáfího mlátia ľudí obuškami a dokonca v piatok strieľali, povedala po prílete do rumunskej metropoly Irena Abdul Moumenová.

26.02.2011 13:01
Líbya, protesty Foto:
Cudzinci chcú opustiť Líbyu, na tripoliskom letisku vládne chaos.
debata (50)

V okruhu do pol kilometra okolo hlavného vchodu sú davy ľudí, odhadom sa vo vnútri i okolo letiska nachádza asi 300-tisíc ľudí, ktorí sa silou mocou snažia dostať na akýkoľvek let, aj keď mnohí ani letenky nemajú, popísala žena.

Odlet rumunským lietadlom jej aj s deťmi zariadilo české veľvyslanectvo. Na letisku, kde sa nedá zohnať žiadne jedlo, boli fakticky celý deň. Celý komplex je zavalený hromadami batožín a odpadu. Vo vnútri spia ženy s deťmi, ďalší spia mimo budovy.

Čo sa týka situácie v samotnom Tripolise, v uliciach sú rozmiestnené tanky a guľomety, stále sa strieľa. Strelné zbrane však majú len vojaci, respektíve žoldnieri, ktorých si najal Kaddáfí väčšinou z afrických krajín.

Zranení sú ponechaní na ulici bez pomoci

Sanitky nesmú chodiť k zranených, všetci zranení sú ponechaní na uliciach bez pomoci. Zraneným nikto pomáhať nesmie. Ak sa o to niekto pokúsi, žoldnieri po ňom strieľajú. Pohybujú sa po strechách aj súkromných domov a pália bezhlavo po všetkom, čo sa pohne. Podobne zastrelili aj ženu, ktorá len vystrčila hlavu z okna, aby sa pozrela von.

Podľa kolujúcich informácií je počet mŕtvych v Tripolise z tohto týždňa odhadom asi tisíc. V nemocniciach dochádza všetok zdravotnícky materiál. Z jednej z nich vraj dal Kaddáfí odviezť mŕtvych, ktorých nechal spáliť, aby nezostali žiadne dôkazy. Aj keď služby fakticky nefungujú, Kaddáfí podľa Abdul Moumenovej dáva od začiatku nepokojov vždy v ranných hodinách upratať celé mesto, aby vytvoril zdanie, že sa nič nestalo.

Vo večerných hodinách sa potom snažia schádzať demonštranti. Kaddáfího ozbrojenci však stavajú v hlavných i vedľajších uliciach zátarasy, aby sa dav nemohol rozrásť do veľkých rozmerov.

Obchody sú úplne prázdne, zásoby pomaly dochádzajú. V jednotlivých častiach mesta vždy otvorí svoje prevádzky malý počet obchodov, ľudia si nakúpia z toho, čo ešte zostalo a potom sa obchody zase zatvoria.

Kaddáfí neverí polícii ani armáde, len najatým žoldnierom

Demonštranti sú prevažne mladí ľudia, ktorí žiadajú len odchod Kaddáfího rodiny z čela krajiny. Chcú demokraciu a slobodu, chcú pre Kaddáfího riadny súd, zdôraznila Abdul Moumenová. Poprela tiež Kaddáfího tvrdenia, že demonštranti sú nadrogovaní. V uliciach je len málo policajtov, ktorí navyše nemajú žiadne zbrane, rovnako ako vojaci riadnej armády, pretože Kaddáfí im neverí a spolieha sa len na svoje vlastné jednotky, povedala ďalej. Vlastné ozbrojené jednotky majú aj jeho synovia, ktorí ich vraj používajú k boju o moc medzi sebou.

Telefónne spojenie funguje len striedavo a hovory sú obvykle po chvíľke prerušované. Možno písať len smsky, internet je nespoľahlivý. „Je to štát, ktorý nefunguje, bude to trvať tak dlho, ak Kaddáfí nepadne,“ vyhlásila Češka.

Kaddáfího syn Sajf Islám, ktorý vlastní telefónneho operátora Libyana, podľa nej rozosiela užívateľom finančný kredit a výzvy, aby šli demonštrovať na podporu jeho rodiny.

Podľa Abdul Moumenovej majú Kaddáfího ozbrojenci pod kontrolou asi štvrtinu Tripolisu v centre, v ktorej je aj Kaddáfího opevnený komplex, ktorý zaberá asi dvadsaťhektárový pozemok. Ten zahŕňa akékoľvek vybavenie, napríklad aj televízne vysielacie štúdio. V komplexe je schovaná aj jeho rodina. Odtiaľ riadi všetky akcie svojich ozbrojencov.

Na Kaddáfího strane je zrejme už len pravdepodobne rodisko v Sabhná na juhozápade krajiny, uviedla Češka. Jeho obyvatelia však nič nerobia, len čakajú, ako to všetko dopadne.

Obyvatelia Tripolisu, ktorí sa doma zabarikádovali, získavajú informácie fakticky len z vysielania stanice Al-Džazíra.

50 debata chyba