Kaddáfího žoldnierov dodáva izraelský generál

Stovky zahraničných žoldnierov z afrického kontinentu dodáva líbyjskému lídrovi Kaddáfímu izraelská firma Global CST. Tvrdia to izraelské noviny Jediot Achronot. Tripolis vraj zaplatil 5 miliárd dolárov za "dodávku" 50-tisíc ozbrojených žoldnierov, ktorí majú za úlohu potlačiť protivládne nepokoje.

06.03.2011 08:55
Kaddáfího vojaci Foto: ,
Snímka vytvorená z videa a sprístupnená líbyjskou vládou ukazuje príslušníkov Kaddáfího jednotiek nad zadržanými väzňami v meste Misr blízko metropoly Tripolis.
debata (77)

„Firma Global CST je zaregistrovaná v meste Petah Tikva a patrí generálmajorovi izraelskej armády vo výslužbe Israelovi Zivimu,“ tvrdia noviny. Generál bol aj náčelníkom operačného oddelenia pri generálnom štábe armády. Od roku 2005 však vedie ním založenú súkromnú firmu, ktorá sa špecializuje na výcvik ozbrojených síl, ale aj obchod so zbraňami. Okrem iného generál Ziv pripravoval aj kolumbijské armádne zložky, ktoré bojovali proti povstalcom z organizácie FARC. Zúčastnil sa aj na operácii zameranej na oslobodenie kolumbijskej prezidentskej kandidátky Ingrid Betancourtovej.

Podľa televízie Al Džazíra dohodu podpísali s vedomím izraelského politického vedenia, ktoré mimoriadne rokovalo 18. februára aj za prítomnosti premiéra Benjamina Netanjahua, ministra obrany Ehuda Baraka, ako aj šéfa diplomacie Avigdora Liebermana. Dôvodom spomínaného súhlasu sú vraj obavy Tel Avivu, že po nepokojoch v Líbyi vznikne na jej území fundamentalistický islamský štát.

Súčasťou inkriminovaného článku je aj informácia, podľa ktorej sa izraelskí predstavitelia po rokovaní stretli na neutrálnej pôde s Abdulom as Sanúsim, vysokopostaveným príslušníkom líbyjskej rozviedky, a následne aj so samotným plukovníkom Kaddáfím. Ako protislužbu za pomoc režimu mala firma Global CST získať práva na ťažbu a export ropy v náleziskách v okolí miest Sabhí, Tobruk a Benghází. Zároveň mala získať povolenie na vytvorenie stálych pracovísk špecializujúcich sa na prácu v susedných krajinách.

Široký priestor téme „zrady vlastného národa v záujme sionistov“ venovala aj najsledovanejšia panarabská televízia Al Džazíra. Podľa izraelského šéfa diplomacie Liebermana nemá táto televízia však nič spoločné so žurnalistikou. „Al Džazíra je propagandistickou mašinériou, ktorá neodzrkadľuje udalosti, ale vymýva mozgy. Niet väčšieho šíriteľa falošných informácií, ako je tento televízny kanál,“ povedal Lieberman nedávno v rozhovore pre internetový portál NEWSru.co.il. Ako zdôraznil, najprv vytvoria psychózu, nepokoj a následne, niekedy, zverejnia aj dementi. „Prepáčte, zverejnili sme nepresnú informáciu.“

„Al Džazíra to nie je novinárčina, ale súčasť teroristickej aliancie, ktorá využíva vymoženosti demokracie v záujme zničenia slobodného sveta,“ dodal izraelský minister.

© Autorské práva vyhradené

77 debata chyba