Provládne sily postupujú na východ, USA si myslia, že Kaddáfí zvíťazí

Jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího postúpili hlbšie do územia, ktoré doteraz ovládali povstalci. Po niekoľkých dňoch obnovili bombardovanie ropného prístavu Briga na východnej časti pobrežia.

10.03.2011 18:11
Muammar Kaddáfí Foto:
Vojenské jednotky líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího postupujú ďalej na východ.
debata (81)

V mestách As-Sidr a Rás Lanúf po ďalších útokoch donútili podľa vládnych informácií povstalcov k vyprataniu obranných pozícií a k ústupu. Niektorí rebeli však popierajú, že by ropný prístav Rás Lanúf bol v rukách Kaddáfího síl. Z dlhodobého hľadiska majú podľa americkej tajnej služby nádej na konečné víťazstvo.

Presvedčenie, že Kaddáfího lepšie vyzbrojené jednotky v dlhodobom výhľade premôžu povstalcov, vyslovil aj samotný riaditeľ amerických tajných služieb James Clapper. Kaddáfí podľa neho zatiaľ nevykazuje žiadne znaky toho, že by sa chcel vzdať moci.

Líbyjská štátna televízia oznámila, že Kaddáfího sily v meste As-Sidr „vyčistili“ prístav a letisko. Aj mesto Rás Lanúf vraj vládne jednotky zbavili „ozbrojených gangov“. Jeden z povstaleckých bojovníkov agentúre Reuters potvrdil, že do mesta skutočne vstúpili Kaddáfího sily a povstalci sa stiahli o niekoľko kilometrov na východ. Dvaja ďalší povstalci to však popreli.

Líbyjská televízia tiež tvrdila, že sa vládnym silám podarilo dobyť mesto Briga, ktoré leží ďalej na východ. Spravodajca Reuters, ktorý v meste je, však poprel, že by v meste boli akékoľvek pozemné jednotky líbyjského vodcu. Mesto však podľa povstalcov bombardovali z lietadiel.

Svetový trh s ropou sleduje dianie v Líbyi s obavami

Boje o ropné prístavy sleduje svetový trh s ropou s obavami. Novou Kaddáfího vojnovou stratégiou by mohli byť útoky proti ropným zariadeniam s cieľom vyhnať ešte do väčších výšok svetové ceny ropy. Podľa agentúry Reuters však takúto kampaň nič nenaznačuje. Ropné zariadenia v Rás Lanúfe i Brige boli doteraz útokov ušetrené. Zásah dostali len zariadenia v As-Sidre.

V Rás Lanúfe podľa agentúry AFP dopadli rakety do blízkosti nemocnice, ktorú potom evakuovali. Zasiahli niekoľko obytných domov a aj mešitu. Najmenej štyria ľudia zomreli a ďalších 35 utrpelo zranenia. Podľa svedkov rakety alebo bomby dopadali blízko správnej budovy líbyjských ropných rafinérií v Rás Lanúfe. Kaddáfího sily vyslali do bojov tanky a jeden z povstalcov Reuters povedal, že vládni vojaci odpaľujú rakety z tankerov v mori pri prístave v Rás Lanúfe.

Protiofenzíva Kaddáfího bojovníkov v uplynulých dňoch zastavila postup povstalcov pozdĺž východnej časti pobrežia. Donútila ich predovšetkým vzdialiť sa zo strategického mesta Bin Džavád ležiaceho na západ od Rás Lanúfu. Jeden z opozičných bojovníkov Reuters v stredu v noci povedal, že na povstalcov pri Bin Džaváde strieľali delové člny a rebeli sa potom stiahli. Plukovník povstaleckých jednotiek v tej dobe nedokázal povedať, či išlo o plavidlá vojenského námorníctva.

Zatiaľ nejasná je podľa dostupných správ situácia v meste Závíja asi 50 kilometrov západne od Tripolisu. Povstalci mesto podľa jedného z nich po stredajších bojoch udržali pod kontrolou. Iný svedok však povedal, že Závíja je v rukách Kaddáfího síl. Armáda v tejto najzápadnejšej bašte povstalcov oblieha ich pozície a bráni tak dodávkam potravín a liekov pre opozičné sily.

Len v stredu sa situácia v meste podľa Reuters dvakrát zmenila. Vládne sily po šesťdňovom obliehaní vzali v stredu večer západných novinárov na štadión na predmestie mesta, ktorý bol zaplnený Kaddáfího vojakmi. Návštevu hlavného námestia, doterajšej bašty povstalcov, však neumožnili.

81 debata chyba