Cena ropy po zemetrasení poklesla, japonská ekonomika dostala ranu

Svetové ceny ropy kvôli silnému zemetraseniu a následkom tsunami v Japonsku strácajú už viac než tri doláre na barel.

11.03.2011 15:24
Japonsko, zemetrasenie Foto:
Požiar v rafinérii po silnom zemetrasení na severovýchode Japonska.
debata

Cena Brent sa po 13.00 pohybovala pod 113 dolármi za barel a oslabila až na 112,25 dolára, to znamená viac ako sedem dolárov pod dva a pol maximum zo 24. februára. Americká ľahká ropa WTI sa prepadla späť pod hranicu 100 dolárov a zostúpila až na 99,01 USD za barel.

Severovýchodné Japonsko zasiahlo zemetrasenie o sile 8,9 stupňa Richterovej stupnice a vlny tsunami, ktoré niekde dosiahli až desať metrov. Bolo to najväčšie zemetrasenie v Japonsku od poslednej štvrtiny 19. storočia, kedy sa tu začali tieto javy štatisticky sledovať. Zemetrasenie a následná vlna tsunami viedli k uzavretiu ropných rafinérií, elektrární a priemyselných podnikov v zasiahnutej časti krajiny.

„Táto prírodná katastrofa by mohla na trhoch vyústiť v ďalší prudký nárast rizikovej averzie a v pokračovaní štvrtkového korekčného poklesu na trhoch komodít,“ uviedla nemecká Commerzbank. Pripomenula, že Japonsko je tretím najväčším odberateľom komodít na svete po Číne a USA. Analytici sa domnievajú, že katastrofa by mohla tretiu najväčšiu svetovú ekonomiku dočasne oslabiť.

Zemetrasenie viedlo po uzatvorení tokijskej burzy k prepadu termínových kontraktov na japonský akciový index Nikkei. Výrazne klesli európske akcie a pokles sa čaká aj po otvorení amerických trhov.

Šport dostal cez víkend červenú

Kvôli ničivému zemetraseniu bol v krajine zrušený aj víkendový športový program. Nebude sa hrať 19 zápasov futbalovej ligy a odvolané boli aj bejzbalové duely v Tokiu, Čibe a Jokohame.

Kvôli zemetraseniu nezasadne ani špeciálna komisia na prešetrenie korupcie v tradičnom japonskom športu sumo.

debata chyba