V Japonsku sa stále trasie zem, vybuchla sopka Shinmoedake

Japonsko po silnom zemetrasení a ničivej vlne cunami postihla ďalšia pohroma v podobe výbuchu vyše 50 rokov nečinnej sopky na juhozápade Japonska.

13.03.2011 08:56 , aktualizované: 21:59
Japonsko, zemetrasenie, tsunami Foto:
Zaplavené ulice v meste Ishinomaki v prefektúre Mijagi.
debata (56)

Ide o sopku Shinmoedake, ktorá sa nachádza na ostrove Kjúšú. 52 rokov nečinná sopka sa prebudila v nedeľu podvečer SEČ a chrlí hustý dym. Zatiaľ nie je isté, či tento výbuch má priamu súvislosť so zemetrasením.

Ľudia sa boja výpadku elektriny a kontaminácie vody

Dlhé rady v obchodoch s potravinami a na čerpacích staniciach spolu s pokračujúcimi následnými otrasmi a výpadkami dodávok elektrického prúdu privítali mnohých obyvateľov Japonska dva dni po ničivom zemetrasení a cunami, ktoré si vyžiadali stovky mŕtvych a nezvestných, napísal spravodajský server CNN.

Zásoby jedla a paliva dochádzajú v Sendai, pobrežnom meste na severe krajiny, ktoré leží v blízkosti ohniska piatkového zemetrasenia. Tí, ktorí prežili otrasy a rozhodli sa zostať v meste, museli vystáť dvojhodinové fronty v supermarkete, ak si chceli nakúpiť potraviny.

„Na benzínke sa čakalo netuším ako dlho a palivo sa tu čerpalo ručne, pretože nešiel prúd,“ informoval CNN internetový užívateľ zo Sendai používajúci prezývku joeyjenkins. Elektrina podľa neho nešla až do nedeľného rána. Školy a nemocnice v Sendai sa premenili na útulky a dobrovoľníci rozdávajú fľaše s vodou.

Japonská vláda plánuje od pondelka v oblastiach postihnutých piatkovým zemetrasením riadené výpadky elektriny. Týkať by sa mali Tokia s výnimkou úplného centra mesta a ďalších veľkých miest na severe krajiny, pričom výpadky budú posuvné a na každom mieste budú trvať tri hodiny. Vláda tak plánuje šetriť elektrickú sieť po tom, čo bolo vyradených z činnosti niekoľko jadrových elektrární. Výpadky budú trvať až do konca apríla, oznámilo v nedeľu ministerstvo hospodárstva.

V Tokiu strach z možného výpadku elektriny vyvolal horúčkovité skupovanie bateriek a svietidiel. „V správach v sobotu večer muselo byť niečo o výpadku elektriny,“ oznámila CNN dvadsaťšesťročná Jessica Tekawaová, „pretože keď sme s priateľom skúšali zohnať baterky, tak boli všade vypredané.“ Rovnaké to podľa nej bolo aj s vodou v každom obchode, do ktorého vošla, čo zrejme spôsobili správy o možnej kontaminácii vody.

Na nervy Japoncov brnká zdanlivo nekonečné množstvo ďalších otrasov. Americký seizmologický úrad zaznamenal viac ako 140 podobných otrasov o sile 4,5 stupňa Richterovej škály alebo vyššie, z ktorých najsilnejšie mal 6,4 stupňa a došlo k nemu pri východnom pobreží Japonska.

To, že bolo veľa následných otrasov, potvrdila aj Jasuo Schumakerová, rodáčka zo Sendai, ktorá žije na Havaji, ale bola práve navštíviť chorú matku, keď zemetrasenie udrelo. „V ten deň, keď sa to stalo, nasledovali neustále ďalšie otrasy. V noci zo soboty na nedeľu to bolo lepšia, ale stále sa tu veľa triaslo,“ dodala.

Ďalšie otrasy sú zdrojom neustáleho napätia a strachu pre tých, ktorí zemetrasenie prežili, povedal CNN Gary Tuchman. „Ľudia sa bojia, či nemôže prísť ďalší otras, ktorý by bol silnejší ako pôvodné zemetrasenie,“ dodal. „Zakaždým, keď sa to zatrasie, naskočí okamžite strach.“

Japonská armáda ráno prehľadávala Sendai a pátrala po ľuďoch, ktorí by ešte mohli byť uväznení v troskách. Na predmestí, kde sa pátranie zameralo, je stále ešte niekoľko stoviek nezvestných. Nad Sendai prelietavali vrtuľníky, z ktorých jeden evakuoval človeka zo strechy poškodeného domu. Zablátenými ulicami prechádzali robotníci v ochranných prilbách s lo­patami. Mesto bolo stále pokryté troskami a stojatou vodou po cunami. Štyri až päť kilometrov ďalej od mesta zostali poškodené domy – alebo jednoducho zmizli. Automobily sú naskladané jeden na druhom a všetko je pokryté hnedým bahnom.

Absolútne na prvom mieste by teraz podľa Schumakerovej mali byť tí, ktorí sú ešte nezvestní. „Nemáme elektrinu, vodu, palivo, potrebujeme jedlo,“ povedala trasúcim hlasom. „Ale prosím, pomôžte ľuďom, ktorí prišli o domov a tým, ktorí na strechách budov čakajú na záchranu.“

V Mijagi zahynulo najmenej 10 000 ľudí

Japonsko v týchto dňoch čelí najväčšej kríze od 2. svetovej vojny. V nedeľňajšom prejave k národu to vyhlásil premiér Naoto Kan. Krajina sa len postupne spamätáva z piatkového zemetrasenia a následných vĺn tsunami. Premiér vyzval Japoncov, aby sa v týchto ťažkých časoch zjednotili a spoločne sa dali do práce na odstraňovaní následkov nešťastia

Posledné oficiálne údaje hovoria o viac ako 1400 mŕtvych, ale skutočný počet môže presiahnuť 11 000. Záchran­né tímy vytiahli z trosiek 12 000 ľudí, ale stále častejšie nachádzajú už len mŕtvych. Podľa posledných odhadov prišlo o život len v prefektúre Mijagi najmenej 10 000 ľudí. 

Podľa oficiálnych údajov bolo napočítaných cez 1400 mŕtvych a 1700 ranených. Súbežne však agentúry prinášali správy o údajných stovkách, až tisícoch mŕtvych v niektorých lokalitách.

Hmotné škody sa zatiaľ nikto neodvážil odhadnúť. Podľa nedeľných správ bolo zničených 12 250 budov. Podľa OSN evakuovali 690 000 ľudí, z ktorých sa najmenej 200 000 uchýlilo do provizórnych prístreškov. Asi 5,6 milióna domácností bolo bez elektriny a milión a pol nemá pitnú vodu.

Na záchranných prácach sa podieľa 100 000 vojakov a záchranárov. Prišli už aj záchranárske tímy zo zahraničia. Pomáhajú aj vojaci z amerických základní v Japonsku a USA vyslali na pomoc i niekoľko vojenských plavidiel.

 

Problémy majú už tri jadrové elektrárne

V jadrovej elektrárni Onagawa na severovýchode Japonska bol vyhlásený prvý, teda najnižší stupeň stavu ohrozenia. Podľa Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) bola v komplexe zaznamenaná zvýšená rádioaktivita. Zdrojom ale mohla byť radiácia, ktorá unikla z elektrárne vo Fukušime.

Problémy hlási aj jadrová elektráreň Tokai 2, kde kvôli cunami prestalo fungovať čerpadlo chladiaceho systému. V prevádke je však záložné a ochladzuje reaktor, ktorý bol po piatkovom zemetrasení a cunami automaticky odstavený. Elektráreň je asi 120 kilometrov severne od Tokia. V roku 1999 na nej bola zaznamenaná porucha.

V Onagawe sa odborníci snažia zistiť zdroj radiácie. Úrady však ubezpečili, že všetky tri reaktory sú pod kontrolou. Podľa agentúry Reuters japonská bezpečnostná agentúra predtým oznámila, že v Onagawe bol zaznamenaný zvýšená úroveň radiácie v súvislosti s jej únikom v elektrárni vo Fukušime. S ochladzovacím procesom v Onagawe vraj nie je žiadny problém.

Jadrová elektráreň Fukušima 1 na severovýchode Japonska, poškodená zeme­trasením, má problémy s ďalším prehrievajúcim sa reaktorom. Podľa hovorcu vlády Juki Edana boli odborníci nútení vypustiť trochu rádioaktívnej pary z reaktora číslo 3, zatiaľ čo ho ďalej zalievali vodou, aby znížili jeho teplotu a tlak v jeho útrobách. Vláda v tejto súvislosti vydala varovanie pred hrozbou výbuchu v budove reaktora, kde sa pravdepodobne hromadí vodík. Edan však povedal, že prípadná explózia by nezasiahla samotný reaktor.

V treťom reaktore elektrárne Fukušima 1 ale podľa agentúry AP zrejme už prebieha čiastočné tavenie paliva a operátori sa snažia ochladzovať zariadenia morskou vodou. Na znižovaní teploty pracujú aj v ďalších elektrárenských jednotkách.

V sobotu vyvolal v Japonsku obavy pred rozšírením rádioaktívneho spadu reaktor číslo 1, ktorého budova sa po explózii – podľa všetkého nahromadeného vodíka – zrútila. Kovová konštrukcia kryjúca samotný reaktor ale odolala. Vplyvom výbuchu trochu rádioaktívneho prachu uniklo, ale jeho priebežne merané hodnoty potom zase rýchlo klesli. V tomto reaktore okrem toho klesla hladina vody, nefungovalo chladiace zariadenia, stúpala teplota a výrazne aj tlak.

Morská voda, ktorú do komplexu vrhla cunami, v ňom zostane pravdepodobne niekoľko mesiacov a 40 rokov starý reaktor číslo 1 bude asi nepoužiteľný.

Podobný únik radiácie bol ale zaznamenaný aj u reaktora číslo 3, ktorého palivové tyče sa kvôli nedostatku chladiacej kvapaliny dočasne obnažili. To prispelo aj k zvýšeniu teploty reaktora. Hovorca Edan pripustil možnosť ďalšieho čiastočného úniku radiácie a tiež, že v trojke s vysokou pravdepodobnosťou dochádza k čiastočnému taveniu paliva. Zdôraznil však, že sú prijaté príslušné opatrenia pre prípad, že sa tak naozaj deje.

V oblasti bolo preventívne evakuovaných viac ako 180 000 o­byvateľov. Radiácii bolo zrejme vystavených 160 ľudí – 60 starých pacientov a zdravotníkov a tiež stovka ľudí evakuovaných autobusmi. Závažnosť ožiarenia  nebola zatiaľ stanovená. Všetci boli hospitalizovaní. Kvôli radiácii lekári vyšetrujú ešte ďalších 1500 ľudí v evakuačnmm centre v Korijame (60 kilometrov od Fukušimy).

Vláda čelí obrovskej kritike

Japonská vláda čelí obrovskej kritike obyvateľov aj zahraničných médií a štátnikov, že v súvislosti s haváriou v elektrárni nekonala a neinformovala rýchlejšie. Austrálsky minister zahraničných vecí Kevin Rudd vyhlásil, že síce nechce zbytočne vyvolávať poplach v spoločnosti, ale situácia dospela do bodu, keď sú potrebné z japonskej strany detailné informácie. „My, ako aj celé medzinárodné spoločenstvo, potrebujeme presné informácie o aktuálnom stave reaktorov,“ nabádal Rudd Tokio. Informácie o možnom roztavení palivových tyčí poskytlo Tokio až niekoľko hodín po tomto Ruddovom vyhlásení.

Ako prvý ich s niekoľkohodinovým predstihom spomenul v rozhovore pre CNN japonský veľvyslanec v Spojených štátoch Ičiro Fudžisaki, jeho vyjadrenia však len prispeli k informačnému chaosu. „V súčasnosti nevidíme dôkazy niečoho takého,“ reagoval najprv na novinársku otázku. Neskôr však ako prvý pripustil problémy: „Došlo tam k čiastočnému roztaveniu palivovej tyče, k roztaveniu palivovej tyče. K čiastočnému roztaveniu. Ale nič také ako celý reaktor roztavený,“ povedal veľvyslanec, čím len zvýšil neistotu a dohady o tom, že informácie o situácii v elektrárni nevychádzajú na verejnosť tak, ako by mali.

Japonsko zatiaľ nepožiadalo Slovensko o pomoc

Japonsko do týchto chvíľ nepožiadalo Slovensko o pomoc pri likvidácii následkov zeme­trasenia. Ako informovala premiérka Iveta Radičová, Japonsko si potrebuje zadefinovať typ a rozsah pomoci, akú by momentálne potrebovalo.

Slovensko má podľa jej slov pripravených záchranárov, ktorí v priebehu niekoľkých hodín môžu odletieť do postihnutých oblastí. Rezort vnútra pripravil návrh na poskytnutie humanitárnej pomoci, ktorú je naša krajina schopná Japonsku poskytnúť. Pôjde predovšetkým o potreby pre núdzové ubytovanie, ako stany, lôžka, deky, elektrocentrály a agregáty či vodné čerpadlá.

Radičová spomenula, že Európska únia prichystala plán pomoci občanom Japonska, dodávky liekov, zásoby vody. Okrem záchranárov sú na pomoc pripravené aj lekárske tímy.

Vlny tsunami zmietli doslova všetko.
Otrasy zničili veľa budov, následne vypuklo...
+28Otrasy zničili veľa budov, do Japonska mieri...
56 debata chyba