BR OSN schválila bezletovú zónu, Kaddáfí hrozí útokmi v Stredomorí

Bezpečnostná rada OSN schválila nasadenie vojenskej sily proti Líbyi na ochranu civilného obyvateľstva vrátane vytvorenia bezletovej zóny nad touto krajinou. Vytvorenie bezletovej zóny si vyžaduje aj vojenské kroky s výnimkou obsadenia líbyjského územia, teda v praxi letecké údery na líbyjské vojenské ciele.

17.03.2011 22:41 , aktualizované: 23:47
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
debata (211)

Za príslušnú rezolúciu, ktorá otvára cestu k leteckým úderom na Líbyu, hlasovalo desať z 15 členov rady, päť členov vrátane Číny a Ruska sa hlasovania zdržalo.

Čína a Rusko, ktorí ako stáli členovia Bezpečnostnej rady majú právo veta, sa k rezolúcii ešte pred hlasovaním pos­tavili s výhradami. Rezolúciu vyzývajúcu na zabezpečenie zákazu všetkých letov nad Líbyou v záujme ochrany civilného obyvateľstva naopak dôrazne presadzovali Spojené štáty, Veľká Británia a Francúzsko.

Prijatie rezolúcie podľa DPA znamená, že nad Líbyou je s okamžitou platnosťou vyhlásená bezletová zóna. Tripolis vo štvrtok však západné krajiny varoval, že v prípade zahraničného zásahu vykonajú líbyjské sily odvetné útoky na civilné i vojenské ciele v Stredomorí.

Povstalci z východolibyjského mesta Benghází, ktoré je ich baštou, začali rozhodnutie Bezpečnostnej rady OSN okamžite oslavovať streľbou do vzduchu, uviedol Reuters.

Kaddáfí vo štvrtok večer v rozhlasovom prejave oznámil, že útok na Benghází začne ešte v noci na piatok. Prisľúbil beztrestnosť tým, ktorí sa vzdajú, ale pohrozil, že s ostatnými nebude mať zľutovanie.

211 debata chyba