Kaddáfí: Dám ľuďom zbrane na obranu pred západnými silami

Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí v sobotu večer v prejave k národu vyhlásil, že otvorí sklady a vydá ľuďom všetky zbrane na obranu Líbye pred západnými silami.

20.03.2011 02:07
Muammar Kaddáfí Foto:
Líbyjský vodca Muammar Kaddáfí
debata (139)

Líbyjské ministerstvo zahraničia oznámilo, že Tripolis požiadal o naliehavú schôdzku Bezpečnostnej rady OSN, aby zastavil útoky západných síl. Líbya zároveň podľa miestnej televízie oznámila, že ukončila spoluprácu s Európou ohľadom nelegálneho prisťahovalectva.

Kaddáfí a líbyjské úrady tak reagovali na vzdušné údery, ktoré uskutočnili západní spojenci na základe štvrtkovej rezolúcie BR OSN.

Kaddáfí v prejave podľa agentúry Reuters uviedol, že Stredomorie a severná Afrika sa stali vojnovým územím a že civilné ciele v štátoch regiónu sú v nebezpečenstve. Líbyjčania čelia spojeneckým operáciám, ktoré nazval „koloniálnou a križiacku agresiou“. Budú podľa neho bojovať na základe práva na sebaobranu podľa článku 51 Charty OSN.

Líbyjský režim ďalej vyhlásil, že po sobotňajších útokoch západných síl považuje štvrtkovú rezolúcii Bezpečnostnej rady OSN ohľadom bezletovej zóny nad Líbyou za neplatnú. Rezolúciu vraj dodržiaval. Zdôraznil pritom svoje právo na opätovné využívanie svojho letectva.

Líbyjské úrady už skôr varovali, že by v prípade zasahovania Európanov do situácie v Líbyi mohli prerušiť spoluprácu s EÚ v boji proti nelegálnej migrácii. Práve cez Líbyu vedú významné cesty nelegálnych prisťahovalcov z Afriky do Európy. Odhaduje sa, že v Líbyi je teraz približne 1,5 milióna nelegálnych migrantov najmä zo subsaharskej Afriky.

Líbyjský diktátor v prejave tiež vyzval obyvateľov arabských a islamských krajín a štátov Latinskej Ameriky, Ázie a Afriky, aby stáli po boku „hrdinského“ líbyjského ľudu v jeho boji proti nepriateľovi. Západná agresia podľa neho len zvýši silu, odhodlanie a jednotu líbyjského ľudu.

Kaddáfího priaznivci tvoria živé štíty

Podľa Reuters sa tisíce Líbyjčanov tlačili v sobotu večer v Kaddáfího silno opevnenej časti Tripolisu, aby vytvorili ľudský štít proti možným vzdušným útokom spojeneckých síl. Prichádzajúci Líbyjčania volali heslá na podporu Kaddáfího a mávali jeho portrétmi. Z reproduktorov zneli piesne oslavujúce líbyjského vodcu.

Na nočnej oblohe nad hlavným mestom boli podľa Reuters vidieť ohňostroje. Ľudia v oblasti Kaddáfího opevnenia vyzývavo strieľali do vzduchu, keď spojenecké bojové lietadlá rozbehli operácie na východe Líbye s cieľom zabrániť Kaddáfího silám útočiť na mesto Benghází, obsadené povstalcami.

„Moja matka a otec mi povedali, že (západné vojenské lietadlá) zaútočia na (Kaddáfího) opevnené sídlo, tak som sem prišiel, aby som nášho vodcu chránil,“ citovala agentúra Reuters desaťročného chlapca Mahmúda.

„Sme tu a sme pripravení pre nášho vodcu zomrieť,“ povedala podľa agentúry istá učiteľka arabčiny. Jej šesť synov vraj išlo dobrovoľne bojovať za Kaddáfího.

„Aj keď nemáme zbrane, ľudia urobia všetko možné, aby bojovali po boku nášho vodcu,“ bol presvedčený istý farmár. Dvadsaťsedemročný Mustafa zase varoval, že Líbyjčania sú pripravení útočiť na ambasády v zahraničí.

„Všetci máme výcvik so zbraňami a všetci sme pripravení bojovať,“ zdôraznil mladý muž.

139 debata chyba