Kaddáfího vojaci používajú civilistov ako ľudské štíty

Jednotky lojálne líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu používajú civilistov ako ľudské štíty. Agentúre Reuters to v pondelok povedal hovorca povstalcov menom Hassan.

21.03.2011 07:18 , aktualizované: 13:52
Líbya, útoky spojencov Foto: ,
Francúzski piloti sa vracajú na základňu po jednom z útokov.
debata (131)

Vojaci podľa neho berú civilistov z mestečiek neďaleko mesta Misuráta, ktoré je poslednou baštou rebelov na západe krajiny.

Tieto správy sa nedajú nezávisle overiť a líbyjskí predstavitelia sa k tomu nevyjadrili. Svedkovia tiež hovoria, že Kaddáfího vojaci vnikli do Misráty v civilných oblečeniach a na strechách rozmiestnili ostreľovačov, ktorí zastrelia každého, kto sa priblíži.

„Kaddáfího jednotky berú ľudí z ich domovov do Misráty, aby sa dostali do mesta a získali nad ním kontrolu s využitím ľudských štítov, keďže vedia, že nebudeme strieľať na ženy, deti a starých ľudí,“ povedal telefonicky Hassan.

Spojencom sa podarilo zastaviť postup Kaddáfího síl na baštu povstalcov v Bengázi a podľa agentúry Reuters zaútočili aj na postavenie prorežimových jednotiek v strategicky dôležitej Adžedábíji. Líbyjská štátna televízia uviedla, že Kaddáfího stúpenci vytvárajú na mnohých miestach možných náletov ľudské štíty.

Kaddáfího jednotky sa údajne prezliekajú za civilistov

Sily líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího obkľúčili na západe povstaleckú baštu Misuráta a odrezali ju od dodávok vody. V centre mesta sú podľa agentúry Reuters vojaci prezlečení za civilistov. Kaddáfího jednotky podľa obyvateľov Misuráty od nedele zabili najmenej sedem ľudí.

Americký generál Wiliam Gortney v noci na pondelok na tlačovej konferencii vyhlásil, že spojenecké jednotky ovládajú vzdušný priestor medzi Tripolisom a baštou povstalcov Bengázi. „Bezletová zóna je účinne presadená,“ povedal.

Spojencom sa pomocou náletov podarilo zastaviť postup Kaddáfího síl na Bengázi a prinútili provládne jednotky ustúpiť k asi 160 kilometrov vzdialenej Adžedábíji. Aj tu proti nim zaútočili západné lietadlá a povstalci sa potom pokúsili mesto dobyť, vládne jednotky ich však odrazili.

„Potrebujeme ďalšie nálety. Chceme, aby spojenci bombardovali ich letisko a tanky,“ povedal jeden z povstalcov pripravených na útok na mesto. Protivládne jednotky by podľa neho chceli vstúpiť do Adžedábíje ešte v pondelok.

Pri útoku údajne zahynul Kaddáfího syn

Líbyjská vláda v pondelok poprela správy o smrti syna líbyjského vodcu Muammara Kaddáfího. Podľa líbyjskej opozície a niektorých arabských médií Chámis Kaddáfí údajne podľahol v nemocnici zraneniam, ktoré utrpel pri útoku samovražedného atentátnika, ktorý vrazil lietadlom do kasární pri Tripolise. Zdroj z líbyjskej vlády označil tieto správy za nezmyselné.

Chámis Kaddáfí je šiestym synom líbyjského vodu a je veliteľom 32. pozemnej brigády. Po samovražednom útoku ho údajne hospitalizovali na jednotke intenzívnej starostlivosti v Tripolise, kde o niekoľko hodín podľahol ťažkým popáleninám.

Nočné nálety si vzali za cieľ znovu aj protileteckú obranu, ktorá západným strojom bráni v strážení vzdušného priestoru. Raketová strela úplne zničila v noci na pondelok administratívnu budovu v rezidenčnom komplexe Muammara Kaddáfího. V budove bolo podľa koalície velenie líbyjských síl.

Nemenovaný vojenský zástupca koalície uviedol, že administratívna budova bola zničená, pretože v nej bolo centrum „velenia a kontroly“ líbyjských síl. „V rámci rezolúcie 1973 sa budeme ďalej zameriavať na ciele, ktoré znamenajú priamu hrozbu pre líbyjský ľud a ktoré sú prekážkou pre vytvorenie bezletovej zóny“ nad Líbyou, uviedol činiteľ.

Zasiahnutá budova leží asi päťdesiat metrov od stanu, v ktorej Kaddáfí obvykle prijímal svojich významných hostí, povedal hovorca Kaddáfího režimu Músá Ibrahím na schôdzke so zahraničnými novinármi, ktorých autobusom prepravili na toto miesto. Podľa agentúry Reuters ale odmietol povedať, či je v komplexe stále aj Kaddáfí.

Len 400 metrov od zničenej budovy boli stovky civilistov

Bolo to „barbarské bombardovanie, ktoré mohlo zasiahnuť stovky civilistov zhromaždených v rezidencii Muammara Kaddáfího, asi 400 metrov od zasiahnutej budovy,“ vyhlásil hovorca. Potvrdil, že nikto nebol zranený.

Do areálu rezidencie sa vydali desiatky ľudí po tom, čo sa objavili zvesti, že bolo zostrelené lietadlo a dopadlo na rezidenciu. Išlo o Kaddáfího stúpencov, medzi ktorými bolo mnoho mladých ľudí.

Velenie líbyjských ozbrojených síl nariadilo všetkým oddielom, aby od nedele 21:00 miestneho času (20:00 stredoeurópskeho času) začali dodržiavať okamžité prímerie. Krátko po jeho vyhlásení však bolo nad Tripolisom opäť počuť streľbu z protilietadlových zbraní. Ozvali sa aj mohutné explózie, jedna z nich práve v Kaddáfího komplexe, odkiaľ stúpal stĺpec dymu. Delostrelecká paľba a explózie sa ozývali aj v Benghází.

Západné spojenecké sily odštartovali cez víkend letecké a raketové údery na vojenské ciele v Líbyi v rámci operácie Odyssey Dawn s cieľom presadiť štvrtkovú rezolúciu BR OSN a zaviesť nad Líbyou bezletovú zónu. V prvej časti viacfázovej operácie sa hlavným terčom úderov stali objekty líbyjskej protivzdušnej obrany. Jej ďalšia etapa bude mať za cieľ prerušiť zásobovanie Kaddáfího jednotiek. Intervenciu pod záštitou OSN kritizoval šéf Ligy arabských štátov Amr Músá, ktorý spochybnil predovšetkým bombardovanie. Podľa neho si vraj vyžiadalo mnoho civilných životov.

Správy o mŕtvych civilistoch sa rôznia, Francúzi o žiadnych nevedia

Americká armáda oznámila, že sa úloha USA v líbyjskej operácii v najbližších dňoch zmení. Američania by mali mať skôr podpornú ako bojovú úlohu. Mali by poskytnúť tankovacie lietadlá, ktoré umožnia spojencom doplniť zásoby paliva počas letu, a špeciálne lietadlá, ktoré môžu monitorovať alebo blokovať nepriateľskú komunikáciu. V súčasnosti USA nasadzujú proti Líbyi riadené strely Tomahawk, k náletom využili aj bombardéry B-2, ktoré nemožno zachytiť radarom.

Intervencia pod záštitou OSN kritizoval šéf Ligy arabských štátov Amr Músá, ktorý spochybnil predovšetkým bombardovanie. Podľa neho si vraj vyžiadalo mnoho životov civilistov.

Aj líbyjská vláda obviňuje spojencov, že zabíjajú civilistov. Počas víkendového bombardovania vraj prišlo o život vyše 60 civilistov, správu však nebolo možné overiť z nezávislého zdroja.

Francúzska vláda v pondelok oznámila, že žiadne informácie o civilistoch zabitých pri náletoch nemá. Rovnako sa tak vyjadrili aj predstavitelia Pentagonu.

Západ kritizoval Chávez i Čína, ktorá dala útokom zelenú

Akciu západných spojencov kritizoval aj venezuelský prezident Hugo Chávez, ktorý obvinil Západ, že sa chce zmocniť líbyjskej ropy. „Chcú líbyjskú ropu a nestarajú sa o životy Líbyjčanov,“ vyhlásil Chávez s tým, že „za tým je ruka Spojených štátov a ich európskych spojencov“.

S kritikou prišla aj čínska tlač, podľa ktorej útoky porušujú medzinárodné pravidlá a hrozia vyvolaním ďalších nepokojov na Blízkom východe. Čína pritom ale nevyužila možnosť zablokovať rezolúciu BR OSN, ktorá sa síce hlasovania zdržala, ale tým dala útokom zelenú.

Dym nad mestom Benghází, kde napriek...
Padajúce zostrelené bojové lietadlo nad mestom...
+26Vojaci armády Muammara Kaddáfího kontrolujú...
131 debata chyba