Zaplavia Európu utečenci? Taliansko sa chystá prijať 50-tisíc Afričanov

Taliansko sa pripravuje na obrovský príliv ďalších imigrantov z Afriky. Minister vnútra Roberto Maroni dosiahol od regiónov, provincií a obcí súhlas, že v prípade potreby prijmú až 50-tisíc utečencov. Informovala o tom agentúra ANSA.

22.03.2011 17:30
Lampedusa, Taliansko, utečenci Foto:
Imigranti v utečeneckom tábore na ostrove Lampedusa.
debata (24)

Na juhotalianskom ostrove Lampedusa je už takmer 6-tisíc imigrantov, prevažne z Tuniska, teda viac ako miestnych obyvateľov, ktorých je necelých šesťtisíc. Od začiatku roka priplávalo na malý ostrov celkom 15-tisíc utečencov, čo je trikrát viac ako za celý uplynulý rok.

„Tí, ktorí prišli, sú všetko mladí muži, je to generácia na úteku. Je potrebné, aby sa do riešenia tohto problémy zapojila Európska únia,“ vyhlásil Maroni. Povedal, že v stredu pôjde do Tunisu, aby s miestnymi úradmi o probléme imigrácie rokoval. Vyjadril tiež znepokojenie nad situáciou v Líbyi, odkiaľ tiež utekajú ľudia pred „dramatickou situáciou“. Maroni potvrdil, že číslo 50-tisíc je veľmi reálne.

Na Lampeduse je situácia napätá. Starosta Bernardino De Rubeis a obyvatelia žiadajú, aby imigrantov okamžite prepravili inde. Ešte v priebehu dňa má na ostrov doraziť vojenská loď, ktorá bude evakuovať asi tisícku z nich.

Miestnym na nálade nepridáva ani skutočnosť, že v noci z pondelka na utorok priplávali ďalšie dve lode s 290 imigrantmi. Na takmer šesťtisíc utečencov dohliada len jedna sanitka s troma lekármi. Lekárka, ktorú oslovil denník Corriere della Sera sa netajila rozhorčením nad množstvom utečencov. „Nerozumiem tomu. Sú to všetko len mladí muži. Prečo všetci prichádzajú práve sem?“ Dodala, že situácia je už kritická, na taký počet ľudí dozerá málo policajtov a tiež nemajú pre nich ani dostatok potravín.

Okrem toho obyvatelia Lampedusy už majú z počtu imigrantov strach, stala sa z nich  menšina. Hnev v nich vyvoláva aj skutočnosť, že ľudia z ostrova žijú najmä z turistického ruchu, ktorý pre súčasnú situáciu kolabuje.

Talianska vláda chce situáciu riešiť tak, že by časť imigrantov prepravila do iných európskych krajín, kvôli čomu plánuje niektoré štáty osloviť.

Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) v sobotu varoval, že by sa situácia mohla dramaticky vyostriť, ak na ostrov začnú prúdiť aj davy utečencov z Líbye. Tá po odštartovaní náletov západných krajín oznámila, že ukončila spoluprácu s Európou ohľadom nelegálneho prisťahovalectva.

Tuniskí utečenci po príchode na taliansky...
Oddych imigrantov po príchode do cieľa. Na...
+12Oddych imigrantov po príchode do cieľa. Na...
24 debata chyba